Muffinki to pyszne babeczki, które można upiec nie tylko na slodko.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej /lub zwykłej pszennej
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 2 łyżki nasion sezamu
- 1 łyżka nasion lnu
- 1 łyżka nasion dyni
- 1 szklanka kefiru/lub jogurt nat, maślanka/
- 2 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanych świeżych ziół /tymianek, majeranek, oregano / lub 1 łyżeczka suszonych /
- ok. ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka soli
- 150-200 g żółtego sera
oraz
nasiona
sezamu, słonecznika ,dyni , orzeszki
piniowe itp. /do dekoracji
Wykonanie:
-Do
miski wbić jajka, wlać kefir , olej i wymieszać.
-W
osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki.
-Ser
pokroić w kostkę.
-Masę
płynną przelać do sypkich składników, dodać połowę sera i wymieszać do
połączenia się składników.
-Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również foremki silikonowe/.
-Nałożyć
ciasto do ¾ wysokości foremek.
-Na wierzchu
ułożyć pozostałe kostki sera, posypać dowolnie ziarenkami i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Fantastyczny pomysł na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńZapisałam przepis i tylko myślę jaką dać mąkę orkiszową. Mam jasną i ciemną. Może pół na pół..? Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z róznych gatunków mąki i za każdym razem wyszły dobre, zmienia sie tylko kolor ciasta, troszkę konsystencja i odrobinę smak.....................warto eksperymentować i wybrać najlepszą dla siebie opcję.
UsuńZrobiłam z dwóch rodzajów mąki orkiszowej. Smaczne :) ! Na pewno będę je piec i właśnie poeksperymentuję z różnymi rodzajami mąki. I następnym razem będą w foremkach silikonowych, bo do papilotek się za bardzo przyklejają.
OdpowiedzUsuń