20.03.2015

Muffinki śniadaniowe z ziarnami



Muffinki  to pyszne babeczki, które można upiec  nie tylko na slodko.
Świetnie sprawdzają się również jako wypiek wytrawny w dowolnych kombinacjach smakowych.



Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki  orkiszowej /lub  zwykłej pszennej
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki  nasion słonecznika
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1  łyżka nasion lnu
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 1 szklanka kefiru/lub jogurt nat, maślanka/
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół /tymianek, majeranek, oregano / lub  1 łyżeczka suszonych /
  • ok. ¼ łyżeczki kurkumy 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska  łyżeczka soli
  • 150-200 g żółtego sera

oraz
nasiona  sezamu, słonecznika ,dyni , orzeszki piniowe itp.  /do dekoracji

Wykonanie:
-Do miski wbić jajka, wlać kefir , olej i wymieszać.
-W osobnym naczyniu wymieszać wszystkie sypkie składniki.
-Ser pokroić w kostkę.
-Masę płynną przelać do  sypkich składników, dodać połowę sera  i wymieszać do połączenia się składników.
-Foremki do muffinków wyłożyć papilotkami /można wykorzystać również  foremki silikonowe/.
-Nałożyć ciasto do ¾ wysokości foremek.
-Na wierzchu ułożyć pozostałe kostki sera, posypać dowolnie ziarenkami  i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec ok.25 minut w temperaturze 180 st.C.





4 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł na śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapisałam przepis i tylko myślę jaką dać mąkę orkiszową. Mam jasną i ciemną. Może pół na pół..? Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam z róznych gatunków mąki i za każdym razem wyszły dobre, zmienia sie tylko kolor ciasta, troszkę konsystencja i odrobinę smak.....................warto eksperymentować i wybrać najlepszą dla siebie opcję.

      Usuń
  3. Zrobiłam z dwóch rodzajów mąki orkiszowej. Smaczne :) ! Na pewno będę je piec i właśnie poeksperymentuję z różnymi rodzajami mąki. I następnym razem będą w foremkach silikonowych, bo do papilotek się za bardzo przyklejają.

    OdpowiedzUsuń