Doskonała alternatywa dla  pieczarkowych kotletów mielonych.
Proste i 
smaczne danie,  które może
być  również idealną imprezową  przekąską.
Właśnie po raz pierwszy  poczęstowano mnie  tym przysmakiem  na 
małym przyjęciu  dziwiąc się, że  nigdy wcześniej  nie jadłam 
faszerowanych pieczarek. 
Rzeczywiście muszę przyznać, że choć pieczarki faszerowane są bardzo popularne, 
dla mnie są czymś zupełnie nowym i zrobiłam je po raz pierwszy.
Smakowały mi bardzo!
dla mnie są czymś zupełnie nowym i zrobiłam je po raz pierwszy.
Smakowały mi bardzo!
Składniki:
- 10-12 pieczarek średniej wielkości
- 300 g mięsa mielonego /wieprzowe/
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 -4 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
- sól i pieprz /do smaku
 
oraz:
jajko i bułka tarta /do panierowania 
tłuszcz /do smażenia
Wykonanie:
-Pieczarki oczyścić i obrać .
-Ostrożnie usunąć nóżki , drobno pokroić.
-Posiekaną  cebulę 
i  trzonki pieczarek  podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu/
masło lub oliwa/.
-Mięso 
wymieszać z jajkiem, dodać podsmażoną cebulę, drobno posiekany
czosnek,
pietruszkę   i przyprawy.
-Masę wyrobić dodając   bułkę tartą /  masa nie może być rzadka/.
-Z przygotowanego
farszu uformować małe kulki , nałożyć  we
wgłębienie  kapelusza 
wypełniając całe
wnętrze.
-Gotowe kulki pieczarkowe   panierować w jajku i bułce tartej.
-Smażyć  na rozgrzanym tłuszczu  z obu stron 
na  złoty kolor /zaczynając od
strony farszu/.
-Pieczarki można
również  upiec w piekarniku  / także  bez panierki/  posypując 
 wierzch  pod koniec pieczenia żółtym serem.
 
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz