Kotleciki z zielonego groszku to fajna propozycja na przygotowanie
bezmięsnego dania obiadowego.
Kotleciki przygotowuję zawsze z mrożonego groszku i nie polecam zamieniać go
na konserwowy / ma zupełnie inny smak/. Kotlety można smażyć na tłuszczu lub w lekko naoliwionym w pergaminie , można je również upiec w piekarniku.
Kotleciki podawać z dowolną , świeżą sałatką i ulubionym pieczywem.
Składniki:- ok. 400 g mrożonego zielonego groszku
- 1 marchewka
- ½ cebuli
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej /lub mąki z ciecierzycy/
- ¼ łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz /do smaku
- otręby pszenne lub owsiane /do panierowania
Wykonanie:
-Groszek
ugotować i odcedzić, 3/4 zmiksować, a resztę pozostawić w całości.
-Marchewkę
i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie.
Do
podsmażonych warzyw przełożyć masę
groszkową, dodać płatki, siemię, przyprawy,
groszek w całości i mąkę kukurydzianą .
-Masę
wymieszać i doprawić do smaku.
Odstawić
na ok.10-15 minut.
-Jeśli po
upływie tego czasu masa będzie zbyt mokra, należy dodać do niej nieco płatków i
ponownie wymieszać.
-Uformować
kulki , spłaszczyć i nadać im kształt kotlecików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz