Zwyczajne pierogi ruskie.
Uwielbiam domowe
pierogi, a najbardziej te, które robi
moja mama.
Lubię także te przygotowane
własnoręcznie, ale niestety robię je bardzo rzadko/ wiele miesięcy w roku spędzam poza domem/………………ale
robię i nie chwaląc się wychodzą mi
całkiem niezłe /tego się nie zapomina/.
Do przygotowania ciasta używam thermomiksu. Ciasto z takiego
urządzenia jest doskonałe /odpowiednia
konsystencja i doskonale wyrobione/. Wałkuję je przy użyciu maszynki , a więc pozostaje tylko wykrawanie i
lepienie. Kiedyś robiłam wszystko
ręcznie i dało się. Skoro jednak mogę sobie ułatwić i przyspieszyć cały proces………dlaczego więc nie?
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ok.1 szklanki ciepłej wody
nadzienie:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g białego sera
- 1 cebula
- olej lub oliwa do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoty
kolor.
Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę / zmielić
lub ugnieść/,dodać cebulkę , doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie
wymieszać.
Składniki na ciasto
połączyć i zagnieść .Można to zrobić
ręcznie na stolnicy lub w maszynie. Ciasto
nie powinno być twarde.
Ciasto rozwałkować partiami na grubość ok.2 mm i wykroić szklanką
krążki.
Nałożyć farsz, złożyć na pół i mocni zlepić brzegi.
W dużym rondlu zagotować wodę, lekko posolić.
Do wrzącej wody wrzucać partiami pierogi, lekko wymieszać
drewnianą łyżką. Od chwili zagotowania gotować na wolnym ogniu ok.3 min /pierogi powinny
wypłynąć na wierzch/.
Pierogi wyjąć łyżką
cedzakową, przełożyć na półmisek, polać stopionym masłem, masłem z cebulką lub skwarkami.
Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć sprytnegourządzenia do pierogów.
Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię nadziewane placki
przypiekane na blasze lub patelni.
Tym razem jako nadzienie posłuzyła mi mozzarella.
Ach uwielbiam i tęsknię za nimi:) Na początku roku stałam się szczęśliwą posiadaczką maszybki do makaronu więc jak tylko ser będzie dostępny będę lepić i wałkować za pomocą maszynki szkoda, że ten mieszlaniki poza moim zasięgiem:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ruskie i domowe;)
OdpowiedzUsuń