Pyszne ,rozpływajace sie w ustach knedelki z suszonymi śliwkami , obtoczone
grubą warstwą maślanej bułki tartej z cynamonem.
Knedle ze śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te suszone również świetnie się spisują....
Składniki:
- ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek
- 1 kg ugotowanych ziemniaków/
- 1 szklanka mąki/w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej/
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy
- ¼ łyżeczki soli
- 100 g masła
- 3 łyżki bułki tartej/drobno mielona/
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru.
Wykonanie:
-Ziemniaki przecisnąć przez praskę.
-Mąkę przesiać na stolnicę, ziemniaki
i przy pomocy noża połączyć składniki.
-Dodać roztrzepane jajko i łyżkę
oliwy.
-Wyrobić rękami na jednolitą
masę.
-Stolnicę posypać mąką.
-Ciasto podzielić na części , uformować w
wałeczki i pokroić je na mniejsze części /wielkości piłeczki pimpongowej/
-Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie ,
włożyć śliwkę i zlepić.
-Uformować kuleczki.
-Knedelki ułożyć na omączonej stolnicy.
-W szerokim garnku zagotować
wodę , lekko posolić.
-Knedle wrzucać
stopniowo do gotującej wody,
-Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką
i czekać aż wypłyną na
wierzch /ok.5 min/
-Ugotowane przełożyć na
półmisek .
-Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą.
-Podsmażyć kilkanaście sekund do przyrumienienia / nie
przypalić/ połączyć z cynamonem i cukrem.
-Gorące knedle
przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w cynamonowo-maślanej bułce.
-Podawać posypane prażonymi migdałami.
-Jeśli zostanie nam trochę ciasta możemy wykorzystać je paluszki/ kopytka/
-Zrobiłam niewielka porcję przy pomocy takiego oto drewnianego urządzenia …………….
na takie danie skuszę się o każdej porze roku
OdpowiedzUsuń