02.03.2015

Knedle z suszonymi śliwkami

Pyszne ,rozpływajace sie w ustach  knedelki  z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą  warstwą maślanej  bułki tartej z cynamonem.

Knedle ze  śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te  suszone również świetnie  się spisują....
Składniki:
  • ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków/
  • 1 szklanka mąki/w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej/
  • 1 jajko
  • 1 łyżka  oliwy
  • ¼ łyżeczki  soli
  •  100 g masła
  • 3 łyżki  bułki tartej/drobno mielona/
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru.


Wykonanie:


-Ziemniaki przecisnąć przez praskę.

-Mąkę przesiać na stolnicę,  ziemniaki  i przy pomocy noża połączyć składniki.
-Dodać roztrzepane jajko i łyżkę oliwy.
-Wyrobić rękami na jednolitą masę.
-Stolnicę posypać mąką.
-Ciasto podzielić na części , uformować  w   wałeczki   i pokroić je  na mniejsze części /wielkości  piłeczki pimpongowej/
-Każdy  kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć śliwkę i zlepić.
-Uformować kuleczki.
-Knedelki ułożyć na  omączonej stolnicy.
-W szerokim garnku zagotować wodę  , lekko posolić.
-Knedle wrzucać   stopniowo do gotującej wody,
-Delikatnie zamieszać drewnianą  łyżką  i czekać aż   wypłyną na wierzch  /ok.5 min/
-Ugotowane przełożyć na  półmisek .
-Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą.
-Podsmażyć kilkanaście sekund do przyrumienienia / nie przypalić/  połączyć z cynamonem  i cukrem.
 -Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w  cynamonowo-maślanej bułce.
-Podawać posypane  prażonymi migdałami.

 -Jeśli  zostanie nam trochę ciasta możemy  wykorzystać je paluszki/ kopytka/


-Zrobiłam niewielka porcję  przy pomocy takiego  oto drewnianego  urządzenia …………….

1 komentarz: