Piadina, czyli popularny włoski placek z mąki pszennej doskonale zatępuje pieczywo.
Dziś w wersji mini .
Składniki:
- 250 g mąki pszennej /użyłam orkiszowej /+ do podsypania/
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- ok.120 ml wody
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- sól /do smaku
oraz :
twarożek, wędlina w plasterkach, zielona
sałatka, pomidor itp.
Wykonanie:
-Składniki na ciasto zagnieść.
-Owinąć
w folię i wstawić do lodówki na ok.30 minut.
-Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów
,wyciąć krążki o średnicy ok.8-10 cm.
-Piec na z
obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej.
-Upieczone krążki piadiny dowolnie przekładać wędliną,, twarożkiem i
warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz