Propozycja smacznej przystawki wywodząca się z kuchni włoskiej .............czyli ziemniaki z piekarnika z mięsem mielonym w pomidorach.
Składniki:
Wykonanie:
-Piekarnik nagrzać do
200 st.C
-Ziemniaki dokładnie umyć szczoteczką, osuszyć.
-Przy pomocy
pędzelka nasmarować oliwą / ok.1 łyżka/
-Ułożyć na blasze i piec ok.30 minut przewracając os czasu do
czasu /
można wykorzystać funkcję grilla/
-Ziemniaki wyjąć z piekarnika i ponownie nasmarować oliwą /ok. 1 łyżka/wymieszaną
z papryką proszku.
-Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka
powinna być chrupiąca,
a ziemniak
wewnątrz upieczony/.
W międzyczasie:
-Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić.
-Dodać drobno pokrojoną marchewkę ,seler i listki szałwii.
-Całość podsmażyć kilka minut, wlać wino , a po odparowaniu
alkoholu wlać bulion i dodać przecier pomidorowy.
-Wymieszać i dusić na
małym ogniu ok.30 minut.
-Kiedy sos zgęstnieje zdjąć z ognia, wyjąć listki
szałwii, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Upieczone ziemniaki przekroić na połówki i ułożyć na
półmisku / jeśli wystygły można wstawić na chwilę do podgrzanego piekarnika/
-Na wierzch każdej połówki nałożyć porcje gęstego, gorącego sosu.
-Udekorować listkami świeżej szałwii lub zielonej pietruszki.
-Jeśli ktoś lubi pieczony czosnek można włożyć go wraz z ziemniakami do piekarnika
i ułożyć na półmisku z gotową potrawą.
Bardzo fajny przepis i sliczne zdjęcia
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://fidrygalkibackstage.blogspot.com