Aromatyczne, ucierane ciasto jogurtowe z pomarańczami
dzisiaj w roli torciku z okazji...............np. Dnia Kobiet
Składniki: /na małą tortownicę ok.22 cm/
- 2 pomarańcze /najlepiej bio/
- 1 łyżka mielonych migdałów
- 150 g miękkiego masła /+ 30g do formy/
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 ,5 szklanki mąki/połowę można zastąpić ziemniaczaną/
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 0,25 szklanki jogurtu naturalnego
- 0,25 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- migdały do dekoracji
Wykonanie:
-Pomarańcze dokładne umyć i podgotować ok. 2-3 min, zmienić wodę i gotować kolejne 2 minuty.
-Ostudzić i przekroić na pół ,a następnie pokroić w plastry.
-Foremkę dokładnie posmarować masłem /również
boki/ i obficie oprószyć
cukrem brązowym /połowa porcji/
-Dno i boki tortownich obłożyć
owocami posypać pozostałym cukrem .
-Foremkę wstawić do lodówki.
-Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem dodając
stopniowo /po jednym/jajka, aromat waniliowy i sól.
-Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiać i dodać do utartej masy.
-Jogurt wymieszać z sokiem i delikatnie połączyć z ciastem.
-Masę
przełożyć do foremki z pomarańczami, wyrównać wierzch i wstawić do
nagrzanego piekarnika.
-Piec ok.40 minut w temp.170-180 st.C
-Przestudzone ciasto przełożyć na
półmisek /owoce powinny być na wierzchu/ i udekorować prażonymi migdałami.
Bardzo apetyczne ciacho
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuń