Niezwykle proste i lubiane przez moich domowników pulpeciki w sosie pomidorowym ,
to jeden z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego.
to jeden z najbardziej popularnych sposobów wykorzystania mięsa mielonego.
Składniki:
pulpety:
| sos:
|
Wykonanie:
-Mięso przełożyć do miski.
-Wbić
jajko, dodać pietruszkę, otręby, doprawić do smaku i starannie wymieszać.
-Mięso wstawić na kilkanaście minut do
lodówki.
W międzyczasie…..
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę,
wrzucić czosnek i lekko podsmażyć/ nie przypalić/.
- Usunąć czosnek, wlać przecier
pomidorowy, ok. 1/2 szklanki wody, wsypać jarzynkę i gotować na małym ogniu
przez kilka minut.
-Schłodzoną masę mięsną wyjąć z lodówki i
uformować z niej małe okrągłe pulpeciki.
-Każdą kulkę obtoczyć delikatnie w
otrębach.
-Smażyć
z każdej strony na niewielkiej ilości oleju.
-Usmażone pulpeciki odsączyć z tłuszczu i
przełożyć do gotującego się sosu.
-Gotować przez kilka minut na wolnym
ogniu.
Może na niedzielny obiad, bo wyglądają smakowicie :D
OdpowiedzUsuń