Pyszne, kremowe risotto z orzeszkamipistacjowymi.................
Przestrzegając podstawowych zasad gotowania ryżu można stworzyć wiele smakowitych dań ,
a odrobina własnej inwencji sprawii , że risotto może stać się jednym z ulubionych potraw......
.........tak jest właśnie ze mną ....uwielbiam risotto w każdym wydaniu!
Składniki:/2 porcje/
- ok.180 g ryżu Carnaroli
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracji
- ok. 800 ml domowego bulionu warzywnego
- sól, pieprz/do smaku
oraz
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
-Pistacje podgotować ok. 5-6 minut ,
przestudzić, obrać i drobniutko posiekać
/odłożyć kilka do dekoracji/.
-Podgrzać bulion / trzymać na
niewielkim ogniu przez cały czas /.
-W szerokim rondelku podgrzać oliwę z masłem ,
dodać drobno posiekane szalotki i podsmażyć kilka minut.
-Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie cały tłuszcz.
-Wsypać posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć.
-Wlać wino i gotować moment do odparowania
alkoholu .
-Stopniowo dodawać
chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu.
-Kiedy ryż będzie ugotowany /al dente/ garnek
zdjąć z ognia.
Risotto doprawić do smaku, dodać
starty ser i masło.
-Energicznie wymieszać , przykryć
pokrywką i odstawić na kilka minut.
-Gotowe risotto przełożyć na
talerze , ozdobić orzeszkami.
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńRyż i pistacje bardzo ciekawa propozycja.Delikatniejsza wersja od standardowego risotto;)
OdpowiedzUsuń