Keksiki kokosowe z suszonymi figami polane figowym syropem
....pycha!
Uwielbiam piec małe prostokątne ciasteczka w różnych wariantach smakowych ,
odkąd sprawiłam sobie foremkę do pieczenia keksików.
Moje keksikit o takie prostokątne muffinki, czyli prostota w wykonaniu......
Zobacz również tutaj
Zobacz również tutaj
Składniki /6 małych keksików/
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 5 fig suszonych
- 2 jaja
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- ½ szklanki mąki ryżowej
- ½ szklanki otrębów owsianych
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
syrop figowy:
- 4-5 suszonych fig
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sok z 1/2 cytryny
-Figi umyć, namoczyć / kilkanaście minut/ w wodzie ,
osuszyć i pokroić.
-Foremkę do pieczenia nasmarować tłuszczem, piekarnik nastawić na 180 st.C.
-Do miski wsypać wiórki kokosowe, mąkę ryżową, ziemniaczaną, otręby i proszek do pieczenia i
starannie wymieszać.
-Jajka wbić do drugiej miseczki, dodać miód, olej , jogurt,
wymieszać i przelać do miski z sypkimi składnikami.
-Przy pomocy widelca połączyć
składniki.
-Dodać pokrojone figi/ część odłożyłam na wierzch/,wymieszać i nałożyć do foremek na ¾
wysokości.
-Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-25 minut.
-Przygotować syrop.
Figi drobno pokroić, zalać 3/4 szklanki wody, odstawić na 10 minut i mieszając gotować na małym ogniu do całkowitego odparowania płynu.
-Owoce
przestudzić, dodać miód ,cynamon i sok z cytryny ,wymieszać.
-Gotowym syropem polać przestudzone kleksiki.
Bardzo pomysłowe keksiki.
OdpowiedzUsuńEkstra pomysł.Muszą super smakować takie keksiki;)
OdpowiedzUsuńTeż mam taką foremkę, i bardzo ją lubię :) Keksiki wyglądają zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuń