Warzywa można połączyć z ryżem i tuńczykiem w sosie własnym . Zamiast ryżu do warzyw z powodzeniem można dodać kaszę jaglaną.
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 cebule
- kawałek selera korzeniowego
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy do smażenia
- 1 liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta cynamonu i mielonych goździków
- szczypta lubczyku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz /do smaku
- 150 ryżu pełnoziarnistego
- mała puszka tuńczyka w sosie własnym
Wykonanie:
-Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę pokroić w
kostkę , marchew i seler zetrzeć
na tarce o grubych oczkach.
-Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę
i delikatnie zeszklić.
-Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać
odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut.
-Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku i gotować do zgęstnienia sosu.
-Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko
zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/.
-W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie.
-Ugotowany ryż połączyć z warzywami.
-Do wystudzonej masy dodać odsączonego tuńczyka .
-Wymieszać /
ewentualnie doprawić/i przełożyć do słoika.
-Przechowywać w lodówce.
-Zamiast ryżu można użyć kaszy jaglanej.
-1 szklankę kaszy jaglanej
ugotować w 2 szklankach wody i połączyć warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz