Proste danie makaronowe 
dla  amatorów  pleśniowych serów.
Makaron kokardki z
kremowym sosem z gorgonzoli  i  mascarpone  to 
proste , pyszne danie , które można przygotować na  poczekaniu /10 minut/. Przyznam, ze kiedyś stroniłam od serów pleśniowych, dziś z wielką przyjemnością  wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową  mieszankę serów gorgonzola i mascarpone, ale  można śmiało przygotować ja samodzielnie .
Mak,  który użyłam  do makaronu pełni w tym daniu jedynie rolę dekoracyjną, choć nadaje mu jednak  ciekawego posmaku...........
- 160-200 g makaronu kokardki /motylki-farfalle/
- 150 g sera gorgonzola z dodatkiem mascarpone /lub po połowie gorgonzoli i mascarpone/
- ok. ¼ szklanki mlek
- 1 łyżka maku
- zielona pietruszka/do dekoracji
Wykonanie:
-Makaron  ugotować  al dente.
-W międzyczasie   gorgonzolę 
rozdrobnić widelcem , wrzucić  na
głęboką patelnię , wlać mleko i mieszając 
podgrzewać do  utworzenia
gładkiego ,kremowego  sosu.
-Ugotowany makaron 
przecedzić  i wsypać do gorącego
sosu , wymieszać  posypać  makiem 
/jeśli wymaga doprawić do smaku/ 
i przełożyć na talerze.
-Gotowe danie udekorować 
zieloną  pietruszką.
 
.jpg)
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz