27.03.2015

Makaron kokardki w kremowym sosie z gorgonzolą

Proste danie makaronowe  dla  amatorów  pleśniowych serów.
Makaron kokardki z kremowym sosem z gorgonzoli  i  mascarpone  to  proste , pyszne danie , które można przygotować na  poczekaniu /10 minut/. Przyznam, ze kiedyś stroniłam od serów pleśniowych, dziś z wielką przyjemnością  wprowadzam je do moich dań. W dzisiejszym sosie wykorzystałam gotową  mieszankę serów gorgonzola i mascarpone, ale  można śmiało przygotować ja samodzielnie .
Mak,  który użyłam  do makaronu pełni w tym daniu jedynie rolę dekoracyjną, choć nadaje mu jednak  ciekawego posmaku...........


Składniki : /2  porcje/
  • 160-200 g makaronu  kokardki /motylki-farfalle/
  • 150 g sera gorgonzola z dodatkiem mascarpone /lub po połowie gorgonzoli i mascarpone/
  • ok. ¼  szklanki mlek
  • 1 łyżka maku
  • zielona pietruszka/do dekoracji

Wykonanie:
-Makaron  ugotować  al dente.
-W międzyczasie   gorgonzolę  rozdrobnić widelcem , wrzucić  na głęboką patelnię , wlać mleko i mieszając  podgrzewać do  utworzenia gładkiego ,kremowego  sosu.
-Ugotowany makaron  przecedzić  i wsypać do gorącego sosu , wymieszać  posypać  makiem  /jeśli wymaga doprawić do smaku/  i przełożyć na talerze.

-Gotowe danie udekorować  zieloną  pietruszką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...