7.03.2015

Zupa warzywna z koprem włoskim


Pyszna zupa warzywna  o  lekkiej, kremowej konsystencji i delikatnym anyżkowym smaku. 


Podana z dodatkiem pieczywa stanowi  pożywny, wartościowy posiłek. 
Uwielbiam koper włoski   pod każdą postacią , a że sezon na to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go  maksymalnie.


 Surowy , gotowany , zapiekany …………/  zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy  zwracać
 uwagę  na to ,by wybierać fenkuły z twardą, jędrną i jasną bulwą.


Składniki:
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • ½  małej kapusty włoskiej
  • łodyga selera naciowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka  nasion kopru włoskiego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ cebuli
  • ok.1 litr bulionu warzywnego
  • ostra papryka /do smaku
  • sól i pieprz /do smaku
  • świeży  koperek lub majeranek /do dekoracji
Wykonanie:

-Warzywa obrać, umyć .
-Kapustę poszatkować, marchew pokroić  w plastry, ziemniaki w kostkę, koper  w plastry.
-Do garnka wrzucić  marchew, ziemniaki, seler i kapustę.
-Zalać bulionem i gotować  ok. 20 minut.
-W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę .
-Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/  , a do rondelka wrzucić koper,
 zalać niewielką ilością gorącej wody, posolić do smaku  i ugotować do miękkości.
Miękki koper  zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw .
Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku.

Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć  podsmażoną cebulkę i udekorować  zieleniną.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...