Pyszna zupa warzywna
o lekkiej, kremowej konsystencji i
delikatnym anyżkowym smaku.
Podana z
dodatkiem pieczywa stanowi pożywny,
wartościowy posiłek.
Uwielbiam koper włoski pod każdą postacią , a że sezon na
to warzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie.
Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje
wybornie, ale należy zwracać
uwagę na to ,by wybierać fenkuły z twardą, jędrną i jasną bulwą.
- 2 bulwy kopru włoskiego
- ½ małej kapusty włoskiej
- łodyga selera naciowego
- 2 ziemniaki
- 1 marchew
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- ok.1 litr bulionu warzywnego
- ostra papryka /do smaku
- sól i pieprz /do smaku
- świeży koperek lub majeranek /do dekoracji
Wykonanie:
-Warzywa obrać, umyć .
-Kapustę poszatkować, marchew pokroić w plastry, ziemniaki w kostkę, koper w plastry.
-Do garnka wrzucić marchew,
ziemniaki, seler i kapustę.
-Zalać bulionem i gotować
ok. 20 minut.
-W niewielkim rondelku zeszklić na oliwie posiekaną cebulę .
-Cebulę przełożyć na talerzyk/ przykryć drugim talerzykiem/ , a do rondelka wrzucić koper,
zalać niewielką
ilością gorącej wody, posolić do smaku i ugotować do miękkości.
Miękki koper
zmiksować na gładki krem , wlać do ugotowanych warzyw .
Zupę zagotować, dodać nasiona kopru i doprawić do smaku.
Gorącą zupę rozlać do miseczek, na wierzch nałożyć podsmażoną cebulkę i udekorować zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz