Ciasto 7 vasetti (czyli "7 kubków")! To bardzo popularne włoskie ciasto jogurtowe, które swoją nazwę zawdzięcza temu, że do odmierzania składników używa się kubeczka po jogurcie (zwykle 125 g).
Nie trzeba więc wagi – wystarczy jeden kubeczek jako miarka.Składniki:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego
- 2 kubeczki cukru
- 3 kubeczki mąki
- 1 kubeczek oleju roślinnego
- 3 jajka
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- opcjonalnie: skórka z cytryny, wanilia
- ok.1/2 szklanki czekoladowych kropelek lub dowolnych 0woców
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z jajkami i cukrem.
Dodaj olej i skórkę z cytryny lub wanilię dla aromatu.
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszaj całość, aż masa będzie jednolita.
Przelej do natłuszczonej formy (ok. 24 cm średnicy).
Piecz w 170°C przez 35–40 minut, aż patyczek włożony do środka wyjdzie suchy.
To ciasto jest lekkie, wilgotne i bardzo proste w przygotowaniu.
Można je modyfikować, np. dodać kakao, kawałki czekolady lub owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz