4/09/2025

Kruche ciasteczka wielkanocne

Proste, delikatne ciasteczka wielkanocne

tym razem w wersji bezglutenowej

Składniki:

  • 50 g maizeny (skrobi kukurydzianej)
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mąki ryżowej 
  • 30 g masła
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: maizenę, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, masło,  cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj żółtko, jogurt i aromat waniliowy. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj odrobinę więcej jogurtu./użyłam miksera/
  3. Rozwałkuj ciasto /ok.5 mm/ i wykrawaj ciasteczka.
  4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10–12 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
  6. Po upieczeniu wystudź na kratce.

Po upieczeniu ciasteczek, pozostaw je do wystudzenia. Następnie, delikatnie posmaruj je ulubionym dżemem (np.morelowym) na jednej stronie  i udekoruj kolorową posypką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach