tym razem w wersji bezglutenowej
Składniki:
- 50 g maizeny (skrobi kukurydzianej)
- 50 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki ryżowej
- 30 g masła
- 1 żółtko
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- kilka kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: maizenę, mąkę z ciecierzycy, mąkę ryżową, masło, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj żółtko, jogurt i aromat waniliowy. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj odrobinę więcej jogurtu./użyłam miksera/
- Rozwałkuj ciasto /ok.5 mm/ i wykrawaj ciasteczka.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10–12 minut, aż ciasteczka lekko się zarumienią.
- Po upieczeniu wystudź na kratce.

Po upieczeniu ciasteczek, pozostaw je do wystudzenia. Następnie, delikatnie posmaruj je ulubionym dżemem (np.morelowym) na jednej stronie i udekoruj kolorową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz