4/11/2025

Ryż zapiekany z jabłkiem pod otrębową skorupką

 Ryż z jabłkami to klasyk, a z taką otrębową „skorupką” na wierzchu to idealna  propozycja na śniadanie lub lekki deser!


 przepis na 1 porcję:

Składniki:

Warstwa ryżowa z jabłkiem:

  • 3 łyżki ugotowanego ryżu 
  • 1 duże jabłko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki miodu 
  • 1 łyżeczka masła

Na „skorupkę”:

  • 1 białko
  • 1,5–2 łyżki otrębów (owsiane, żytnie – jak lubisz)
  • szczypta cynamonu
  • ew. 1/2 łyżeczki miodu (jeśli lubisz słodsze)
  • szczypta soli (do ubicia piany)

Przygotowanie:

  1. Jabłko pokrój w cząstki (można wcześniej lekko poddusić z odrobiną wody i cynamonem, ale nie trzeba)dodaj miód (jeśli używasz).

  2. Dno naczynia  naczynia żaroodpornego posmaruj masłem, nałóż ryż i jabłka                   / ewentualnie bakalie/

  3. Skorupka:

    • Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    • W osobnej miseczce wymieszaj otręby, cynamon i ewentualnie miód.
    • Delikatnie połącz masę otrębową z pianą – najlepiej szpatułką.
  4. Wyłóż pianę na wierzch zapiekanki.

  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni.

Możesz dorzucić do kaszy kilka rodzynek, żurawiny, posiekanych orzechów albo plasterek banana dla dodatkowego smaku i konsystencji.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach