Ryż z jabłkami to klasyk, a z taką otrębową „skorupką” na wierzchu to idealna propozycja na śniadanie lub lekki deser!
przepis na 1 porcję:
Składniki:
Warstwa ryżowa z jabłkiem:
- 3 łyżki ugotowanego ryżu
- 1 duże jabłko
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka masła
Na „skorupkę”:
- 1 białko
- 1,5–2 łyżki otrębów (owsiane, żytnie – jak lubisz)
- szczypta cynamonu
- ew. 1/2 łyżeczki miodu (jeśli lubisz słodsze)
- szczypta soli (do ubicia piany)
Przygotowanie:
-
Jabłko pokrój w cząstki (można wcześniej lekko poddusić z odrobiną wody i cynamonem, ale nie trzeba)dodaj miód (jeśli używasz).
-
Dno naczynia naczynia żaroodpornego posmaruj masłem, nałóż ryż i jabłka / ewentualnie bakalie/
-
Skorupka:
- Ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- W osobnej miseczce wymieszaj otręby, cynamon i ewentualnie miód.
- Delikatnie połącz masę otrębową z pianą – najlepiej szpatułką.
-
Wyłóż pianę na wierzch zapiekanki.
-
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut, aż wierzch się zetnie i lekko zarumieni.
Możesz dorzucić do kaszy kilka rodzynek, żurawiny, posiekanych orzechów albo plasterek banana dla dodatkowego smaku i konsystencji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz