Składniki:
- 250 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g bakalii (np. rodzynki, orzechy włoskie, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa)
- szczypta soli
- tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Formę do babki (np. o średnicy 24 cm) wysmaruj masłem i posyp mąką, aby ciasto nie przywarło.
Jeśli bakalie są duże, pokrój je na mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj je z odrobiną mąki, aby nie opadły na dno ciasta w trakcie pieczenia.
W dużej misce utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Może to potrwać około 5 minut, aby masa stała się jasna i kremowa.
Do masy maślanej dodawaj jajka po jednym, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, na przemian z mlekiem. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Do gotowego ciasta delikatnie bakalie, starając się, aby równomiernie rozłożyły się w cieście.
Wylej ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół) przez około 50-60 minut, aż babka będzie złocista, a patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy.
Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij ją na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Babkę bakaliową możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego!
Możesz użyć mąki orkiszowej zamiast pszennej. Mąka orkiszowa ma nieco inny smak i teksturę, ale świetnie sprawdzi się w cieście.
Jeśli chcesz, aby ciasto wyszło bardziej lekkie i puszyste, wybierz mąkę orkiszową jasną, która bardziej przypomina zwykłą mąkę pszenną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz