4/17/2025

Colomba pasquale / Domowa colomba wielkanocna



Colomba di Pasqua – włoska gołębica wielkanocna : puszysta, pachnąca migdałami i cytrusami. Wielkanoc w stylu dolce vita!


 Miękka, pachnąca wanilią, migdałami i skórką pomarańczową – włoska colomba to must-have na Wielkanoc.

Colomba pasquale,  to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne, które kształtem przypomina gołębicę – symbol pokoju i odrodzenia. Delikatne, puszyste wnętrze z aromatem cytrusów, wanilii i kandyzowanej skórki, a na wierzchu chrupiąca skorupka z migdałów i cukru. 
Włosi podają ją zamiast naszej babki – z kawą, winem deserowym albo po prostu jako słodki finał wielkanocnego obiadu.


Colomba di Pasqua –  symbolizujące pokój i nadzieję.

Nazwa oznacza... gołębicę, a symboliczny kształt ptaka z rozpostartymi skrzydłami – znaku pokoju i odrodzenia, idealnie wpisującego się w klimat Wielkanocy.

Ciasto to można porównać do bożonarodzeniowego panettone, ale colomba ma inny smak, kształt i konsystencję:


 Oto prosty przepis na klasyczną włoską colombę pasquale – w wersji domowej, bez konieczności użycia zakwasu (czyli z drożdżami, jak w babce):

Składniki:

Zaczyn:
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
Ciasto główne:
  • 350 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 80 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła (roztopionego)
  • skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
skorupka:
  • 1 białko
  • 50 g cukru pudru
  • 30 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 10–12 g)
  • kilka całych migdałów i cukier perlisty – do posypania

Sposób przygotowania:

Zaczyn: Wymieszaj drożdże z mlekiem, cukrem i mąką. Odstaw na 15 minut do spienienia.

Ciasto: Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, jajka, skórki cytrusowe, ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i zaczyn. Wyrabiaj ok. 10 minut (ręcznie lub mikserem z hakiem). Dodaj roztopione masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu wmieszaj kandyzowaną skórkę.

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 1,5–2 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Przełóż do formy w kształcie gołębicy (można kupić papierowe lub użyć zwykłej keksówki i uformować "skrzydełka" z ciasta). Odstaw na kolejne 30–40 minut do wyrośnięcia.


 Chrupiąca, migdałowa skorupka(glassa alle mandorle)  to znak rozpoznawczy colomby! 
Oto jak ją zrobić:

Wykonanie:
Wymieszaj białko z cukrem, mielonymi migdałami i mąką ziemniaczaną – masa powinna być dość gęsta, ale dać się rozprowadzić łyżką. Posmaruj wierzch ciasta, udekoruj i piecz razem z colombą.


Pieczenie: Piecz w 170°C (góra-dół) przez ok. 35–40 minut, aż wierzch się zarumieni, a patyczek będzie suchy.

Podawać po ostudzeniu – najlepiej smakuje na drugi dzień!








Włoski odpowiednik babki, w kształcie gołębicy.
 Słodka klasyka na wielkanocnym stole.










Foremka:

Tradycyjna forma do colomby ma kształt gołębia i pojemność ok. 750–1000 ml (czyli ok. 3–4 filiżanki).

We Włoszech (i wielu przepisach kulinarnych) "cup" = 1 filiżanka = 240 ml.

Więc jeśli forma na colombę ma pojemność 3–4 filiżanek, to znaczy:

750–1000 ml całkowitej objętości.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

ananas (11) avocado (4) bakalie (8) bakłażan/melanzana (25) banan (31) bita śmietana (13) brzoskwinie (7) buraki (14) bób (3) cebula (8) chilli (2) ciecierzyca (13) cukinia (26) cykoria (8) czekolada (29) czereśnie (5) czosnek (1) daktyle (3) dynia (30) fasola (12) fasolka szparagowa (11) feta (5) finocchio (6) gorgonzola (5) groszek (9) gruszki (13) grzyby (10) imbir (4) jabłka (32) jagody (4) kaki (1) kalafior (5) kapary (8) kapusta (12) karczochy (10) kasza gryczana (1) kasza jaglana (2) kasza kukurydziana (5) kasztany (8) kiełki sojowe (2) kiwi (7) kokos (12) koper włoski (23) krewetki (2) kukurydza (3) kuskus (1) kwiaty jadalne (5) majonez (6) maliny (7) mandarynki (7) mango (3) marchew (6) mascarpone (11) melon (9) migdały (15) mozzarella (9) musli (7) nutella (7) ocet balsamiczny (9) ogórki (3) oliwki (11) orkisz (3) orzechy (29) orzeszki pinii (2) orzeszki pistacjowe (7) otręby (13) owce morza (1) owoce morza (2) papryka (21) parmezan (5) pieczarki (2) pistacje (3) pomarańcze (13) pomidory (28) pomidory suszone (5) por (7) płatki owsiane (19) rabarbar (1) radicchio (8) ricotta (18) rodzynki (2) rukola (8) ryba (17) ryż (34) rzodkiewka (5) seler (6) seler naciowy (9) ser pleśniowy (5) sezam (9) siemię lniane (4) skórka pomarańczowa (7) soczewica (18) soja (2) suszone owoce (1) szałwia (2) szparagi (19) szpinak (31) szynka (7) słonecznik (3) truskawki (60) tuńczyk (12) tymianek (1) winogrona (15) ziemniaki (9) łosoś (8) śliwki (12) żurawina (7)