Ciastka bananowo-owsiane z sezamem i białą czekoladą
To pyszne i zdrowe ciastka, idealne na przekąskę lub do kawy!
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki sezamu
- 3-4 daktyle (pokrojone na małe kawałki)
- 1/4 szklanki kropelek białej czekolady
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1 szczypta soli
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
ciasteczka bananowo owsiane |
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C (górna i dolna grzałka). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Zgnieć banany widelcem w dużej misce, aż uzyskasz jednolitą masę.Dodaj jajko.
Dodaj płatki owsiane, sezam, posiekane daktyle, cynamon, sól i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
Na koniec dodaj kropelki białej czekolady i delikatnie wymieszaj.
Z masy formuj małe kulki, a następnie lekko je spłaszcz na blasze.
Piecz ciastka przez 12-15 minut, aż staną się złociste i lekko chrupiące.
Pozwól ciastkom ostygnąć na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz