4/11/2025

Babeczki serowe z przepiórczym jajkiem i groszkiem



Wytrawne babeczki serowe jako idealna przystawka na świątecznym stole.


Składniki (na ok. 6 babeczek):


  • 2 jajka
  • 100 g sera parmezan
  • 100 g sera ementaler
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 g oleju słonecznikowego
  • 6 jajek przepiórczych (ugotowanych na półmiękko)
  • 50 g zielonego groszku (ugotowanego)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:



Jajka przepiórcze ugotuj na półmiękko (ok. 2,5 minuty we wrzątku), obierz i odstaw.

Zielony groszek ugotuj do miękkości, odcedź i pozostaw do ostygnięcia.

Parmezan i ementaler zetrzyj na drobnej tarce.

W misce roztrzep jajka.

Dodaj jogurt, olej i dokładnie wymieszaj.

Stopniowo dodawaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszając do uzyskania gładkiej masy.

Wsyp starte sery, dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj.



Silikonowe foremki do muffinek natłuść odrobiną oleju.

Na dno każdej foremki wlej odrobinę ciasta.

Do środka każdej babeczki włóż jajko przepiórcze i kilka ziaren groszku.

Wypełnij foremki pozostałym ciastem, tak aby przykryć dodatki.



Nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).

Wstaw foremki do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią.



Wyjmij babeczki z foremek i pozostaw do lekkiego ostygnięcia.

 Idealnie komponują się z lekką sałatką , sosem jogurtowym,majonezem lub ketchupem

Smacznego!

 możesz przygotować ciasto w mikserze – to ułatwi i przyspieszy proces!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach