7.04.2025

Wiosenne pierożki - ravioli ze szpinakiem, ricottą i jajkiem przepiórczym


Zielone ravioli to wyjątkowa potrawa, której wyrazisty smak ciasta ze szpinakiem, kremowa ricotta i delikatne jajko przepiórcze w środku na pewno zrobią wrażenie! 

Składniki:

Na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej (najlepiej typu 00, idealna do makaronu)
  • 100 g świeżego szpinaku 
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki  soli


Na farsz:

  • 250 g ricotty
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego parmezanu (opcjonalnie, do farszu)
  • 6 jajek przepiórczych (po jednym do każdego ravioli)
  • świeża bazylia lub mięta (opcjonalnie, do smaku w farszu)


Do podania:

oliwa z oliwek

parmezan (do posypania)


Przygotowanie:

Ciasto:

Jeśli używasz świeżego szpinaku, umyj go dokładnie, a następnie blanszuj przez kilka minut w gorącej wodzie. Po wyjęciu z wody, odcedź i dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Następnie zmiksuj szpinak na gładką masę (możesz użyć blendera lub malaksera).


W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj jajka, oliwę z oliwek i zmiksowany szpinak. Wyrób ciasto na jednolitą masę (jeśli jest za suche, dodaj odrobinę wody, jeśli za mokre – dosyp trochę mąki).

Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Owiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut, by odpoczęło.

Farsz:

W misce wymieszaj ricottę, parmezan (jeśli używasz), sól i pieprz. Możesz dodać świeże zioła, jak bazylia lub mięta, jeśli chcesz nadać farszowi delikatny ziołowy aromat.

Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki placek (jeśli masz maszynkę do makaronu, to idealny moment, żeby jej użyć).

Na jednym placku ciasta rozłóż małe porcje farszu (około 1 łyżeczki na każde ravioli), pozostawiając przestrzeń między porcjami.

Na każdej porcji farszu zrób mały dołek, w którym umieścisz jajko przepiórcze (delikatnie rozbij je i ostrożnie umieść w dołku).

Przykryj drugim płatem ciasta, a następnie delikatnie dociśnij wokół farszu, by usunąć powietrze i dobrze zamknąć ravioli. Użyj noża lub foremki do cięcia ravioli na równe kawałki.

Upewnij się, że brzegi ciasta są dobrze sklejone, aby jajka nie wypłynęły podczas gotowania.

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucaj ravioli partiami. Gotuj przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Podanie:

Odcedź ravioli i ułóż na talerzu.

Skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo startym parmezanem. Możesz również dodać świeże zioła, jak bazylia lub tymianek, jeśli chcesz



Szpinak dodaje ciastu pięknego koloru i smaku, a połączenie ricotty z żółtkiem jajka przepiórczego to świetny pomysł. Ravioli z zielonego ciasta, ricottą i jajkiem przepiórczym, polane oliwą i obsypane parmezanem do pyszne, wiosenne danie 



Jeśli z 200 g mąki przygotujesz 6 sztuk ravioli, to przy założeniu, że ciasto będzie cienko rozwałkowane, średnica każdego ravioli wyniesie około 7-8 cm. W takim przypadku, każde ravioli będzie miało wystarczającą przestrzeń na umieszczenie farszu oraz jajka przepiórczego w środku.

Oczywiście, jeśli chcesz, możesz zrobić je mniejsze (np. 5 cm), ale wtedy zmniejszy się ilość farszu w każdym kawałku. Standardowa średnica dla ravioli z takiej ilości ciasta to właśnie około 7-8 cm.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach