4/13/2025

Babka orkiszowa "zebra"


 Przepis na zdrową babkę wielkanocną "Zebra z polewą czekoladową". 
Jest to wersja, która zamiast tradycyjnych składników zawiera te zdrowsze, z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, 
ale wciąż smakuje wyśmienicie.

Składniki:


  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki erytrytolu lub innego słodzika 
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (może być grecki)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki kakao (najlepiej bez cukru)
  • szczypta soli


Na polewę:
  • 50 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)


Przygotowanie:


1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg) lub 190°C (górna-dolna grzałka).


2. W dużej misce wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny, olej, ekstrakt waniliowy i erytrytol.  Mieszamy, aż składniki się połączą.


3. W osobnej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia oraz sól.


4. Stopniowo łączymy suche składniki z mokrymi, mieszając dokładnie, aż powstanie gładkie ciasto.


5. Podzielmy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.


6. W formie do babki (wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia) wykładamy naprzemiennie po łyżce jasnego i ciemnego ciasta, tworząc efekt "zebry".


7. Wyrównujemy powierzchnię ciasta, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40-50 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy.



 Przygotowanie polewy:

1. W małym garnku lub w mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym (jeśli chcesz, możesz dodać trochę syropu klonowego lub miodu dla słodszej wersji).


2. Mieszamy, aż polewa będzie gładka i lśniąca.



 Wykończenie:

1. Po upieczeniu babki, wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.


2. Gdy babka całkowicie wystygnie, polewamy ją czekoladową polewą.


3. Pozostawiamy do stężenia polewy, a następnie możemy podać.



Smacznego! Ta babka jest zdrową alternatywą, ale nadal zachowuje tradycyjny smak i wygląd, idealna na Wielkanoc!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach