4/14/2025

Świąteczne plecionki drożdżowe z jajkiem


  Plecione bułeczki drożdżowe z wędliną i żółtym serem (6 sztuk):

Składniki (na 6 sztuk):

Ciasto drożdżowe:
  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży (lub 15 g świeżych)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 30 g masła (roztopionego i przestudzonego)
Farsz:
  • 100 g wędliny (np. szynka, salami, kiełbasa)
  • 100 g żółtego sera (starty)
  • ketchup 
Opcjonalnie:  oregano lub bazylia

Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania bułek
  • tarty parmezan

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe:

W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.

Dodaj ciepłe mleko, jajko i roztopione masło.

Zagnieć elastyczne ciasto (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem).

Przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.


Przygotowanie farszu:

Pokrój wędlinę w drobną kostkę.

Starty ser połącz z wędliną, ewentualnie dodaj zioła i szczypiorek.

Polej ulubionym ketchupem lub sosem pomidorowym.


Formowanie bułeczek:

Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części.

Każdą część podziel na pół, rozwałkuj na prostokąty.
 Na każdym rozłóż nadzienie, zwiń w rulonik. 
Połącz ze sobą dwa końce, spleć i zwiń tworząc okrągłą bułeczkę. 
Na środek każdej plecionki połóż ugotowane jajko/ u mnie przepiórcze/, a na nim skrzyżowane paseczki ciasta.

Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryj i odstaw na 15–20 minut do napuszenia.

Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp startym parmezanem.

Piecz w 180°C przez 20–25 minut, aż będą złociste.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach