Plecione bułeczki drożdżowe z wędliną i żółtym serem (6 sztuk):
Składniki (na 6 sztuk):
Ciasto drożdżowe:
- 250 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży (lub 15 g świeżych)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 125 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 30 g masła (roztopionego i przestudzonego)
Farsz:
- 100 g wędliny (np. szynka, salami, kiełbasa)
- 100 g żółtego sera (starty)
- ketchup
Opcjonalnie: oregano lub bazylia
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułek
- tarty parmezan
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe:
W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier i sól.
Dodaj ciepłe mleko, jajko i roztopione masło.
Zagnieć elastyczne ciasto (ok. 10 minut ręcznie lub 5 minut mikserem).
Przygotowanie farszu:
Pokrój wędlinę w drobną kostkę.
Starty ser połącz z wędliną, ewentualnie dodaj zioła i szczypiorek.
Polej ulubionym ketchupem lub sosem pomidorowym.
Wyrośnięte ciasto podziel na 6 równych części.
Każdą część podziel na pół, rozwałkuj na prostokąty.
Na każdym rozłóż nadzienie, zwiń w rulonik.
Połącz ze sobą dwa końce, spleć i zwiń tworząc okrągłą bułeczkę.
Na środek każdej plecionki połóż ugotowane jajko/ u mnie przepiórcze/, a na nim skrzyżowane paseczki ciasta.
Ułóż bułeczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj i odstaw na 15–20 minut do napuszenia.
Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp startym parmezanem.
Piecz w 180°C przez 20–25 minut, aż będą złociste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz