Ciasteczka owsiane z bananami, migdałami i suszoną śliwką.Te ciasteczka będą idealne do kawy lub herbaty, a także jako zdrowa przekąska na drugie śniadanie.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych [zmielonych]
- 2 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki posiekanych migdałów
- 6-8 szt suszonych śliwek
- opcjonalnie do dosłodzenia łyżka miodu
Przygotowanie:
-
- Zmiel płatki owsiane w młynku do kawy lub blenderze na drobną mąkę.
- Posiekaj migdały na mniejsze kawałki.
- Pokrój suszone śliwki na mniejsze kawałki.
-
- W dużej misce rozgnieć banany na gładkie puree za pomocą widelca.
-
- Do rozgniecionych bananów dodaj zmielone płatki owsiane, posiekane migdały, pokrojone śliwki i miód (jeśli używasz). Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj trochę wody lub mleka roślinnego, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
-
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Z masy formuj małe ciasteczka (używając łyżki lub rąk), układając je na blasze w odstępach.
-
- Piecz ciasteczka przez 12–15 minut, aż staną się złociste i lekko chrupiące na brzegach.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia – ciasteczka stwardnieją po chwili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz