4/12/2025

Żurek wielkanocny z jajkiem i kiełbasą


   Tradycyjny żurek wielkanocny:

Składniki:

  • 400 g białej kiełbasy
  • 1-2 kawałki wędzonki (np. boczek, żeberka)
  • 1 litr zakwasu na żurek (można go kupić lub zrobić samodzielnie)
  • 2 litry wody
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 3-4 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  •  jajka na twardo

Przygotowanie:

  1.  W dużym garnku umieść wodę, wędzonkę, liście laurowe, ziele angielskie, białą kiełbasę oraz cebulę (całą, bez obierania). Gotuj wszystko na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż mięso będzie miękkie.

  2. Do gotującego się wywaru dodaj obrany i posiekany czosnek oraz majeranek. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  3. Gotuj zupę jeszcze przez około 10-15 minut, aż wszystko dobrze się połączy. W międzyczasie wyjmij kiełbasę i wędzonkę, pokrój na kawałki.

  4.  Do gotowego wywaru wlej zakwas, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze przez 5-10 minut. Jeśli żurek jest zbyt kwaśny, możesz dodać trochę wody.

  5.  Jeśli chcesz, aby żurek był bardziej kremowy, możesz dodać łyżki śmietany, uprzednio roztrzepanej z odrobiną gorącego wywaru, aby nie zważyła się.

  6.  Podawaj żurek w miseczkach, dekorując pokrojoną kiełbasą, wędzonką oraz jajkiem na twardo. 

Żurek wielkanocny najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa /zobacz/

Smacznego!

                                             Kiełbasę możesz podsmażyć z cebulką.


2 komentarze:

  1. Uwielbiam żurek z takimi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj.tak.... a ten wielkanocny raz w roku smakuje najbardziej.....inaczej.

      Usuń

szukaj po składnikach