24.06.2013

Jogurtowy przysmak z owocami i galaretką

Popularne, letnie  "ciasto" jogurtowe z owocami i galaretką.
Kombinacji i pomysłów na jogurtowce jest bardzo dużo. Nawet u mnie za każdym razem , kiedy robię ten  rodzaj deseru , nigdy nie powtarza się taki  sam wariant. 
A ten jogurtowy przysmak powstał z zupełnie przypadkowo dobranych składników.
 Chciałam wypróbować nową  foremkę i.......próba wyszła pomyślnie!

Składniki:  /silikonowa, ozdobna foremka o  śr. ok 22 cm/
  • 500 ml  naturalnego jogurtu kremowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • 3 łyżki  cukru pudru
  • 1 galaretka  w kolorze czerwonym
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki borówek
  • 1 brzoskwinia
  • 1 mały banan
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ok.12  podłużnych biszkoptów

-Borówki umyć,osuszyć,  brzoskwinię i banana obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny.
-Przygotować galaretkę czerwoną w/g przepisu /można zmniejszyć ilość wody/ i przelać do silikonowej formy, wstawić do lodówki.
-Galaretkę cytrynową rozpuścić w ok. 200 ml gorącej wody,  dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Wstawić na chwilę do lodówki.
-Zimny jogurt zmiksować z cukrem, dodać schłodzoną galaretkę cytrynową z żelatyną  i przygotowane owoce, lekko wymieszać.
-Śmietanę ubić na sztywno i  połączyć z masą jogurtową.
-Całość przelać do foremki z zastygniętą  galaretką.
-Wyrównać wierzch i obłożyć biszkoptami odpowiednio dopasowując ich wielkość.
-Foremkę przykryć folia spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
-Po całkowitym zastygnięciu masę lekko oddzielić od boków foremki/nożem/ , formę odwrócić do góry dnem,  ułożyć na paterze i  zdjąć .

-Deser pokroić i nakładać na talerzyki.


8 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) bardzo lubię takie lekkie desery latem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie prezentuje się w takiej formie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wygląda.
    Ja to już mam smaka no coś typowo polskiego, ciekawe czy Ty też tęsknisz za polskimi smakami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście i chyba nie da się tego ukryć.Właśnie kończę zapasy polskich galaretek......a za 10 dni wyjeżdzam do kraju na dłuższy urlop.

      Usuń
  4. Matka kochana, ale piękny! Chyba ukradnę Ci formę, której użyłaś! :D
    Tymczasem ja wróciłam ze szpitala i chwalę się swoją pierwszą tartą :) Zapraszam dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudnie się prezentuje, no i pewno pychota!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........