Pyszne , domowe lody mleczno- śmietankowe z dodatkiem domowej esencji waniliowej .
Lody zrobione są z prostych i naturalnych składników.....a
smakują jak z prawdziwej lodziarni............
Składniki:
- 3 żółtka /z dużych jajek/
- 100 g cukru trzcinowego
- 250 ml mleka 2%
- 250 ml słodkiej śmietanki
- domowa esencja waniliowa/do smaku/ lub cukier wanilinowy
-Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią na puszysty krem.
-Zagotować mleko i ciepłe wlewać powoli do utartych żółtek.
-Naczynie z mleczną mieszanką podgrzać /ciągle mieszając/ do momentu osiągnięcia temperatury wrzenia.
-Zdjąć z ognia, przestudzić i wstawić do lodówki na ok.2
godziny.
-Do zimnej masy jajecznej dodać schłodzoną śmietankę i zmiksować do połączenia się składników.
-Wlać do misy maszynki do lodów i włączyć na ok.30 minut /postępować
w-g instrukcji/.
-Gotowe lody można nałożyć do miseczek lub dla osiągnięcia
głębszego zmrożenia przełożyć do pojemniczka i wstawić do zamrażarki na ok.2
godz.
bez maszynki:
Mieszankę przelać do plastikowego
pojemnika i wstawić do zamrażalnika.
Co 30-40 minut miksować i ponownie mrozić.Czynność powtarzać kilkakrotnie, aż otrzymamy właściwą konsystencję lodów.
Co 30-40 minut miksować i ponownie mrozić.Czynność powtarzać kilkakrotnie, aż otrzymamy właściwą konsystencję lodów.
Przed podaniem posypałam lody rodzynkami skropionymi rumem oraz płatkami migdałowymi.
Ale żółciutkie, jajka musiały być super świeże;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńJajka były świeże, a ich kolor zależy od tego....... czym są karmione kurki.Użyłam jajek ,które zaleca się do wyrobu makaronu/czyli bardzo zółciutkie/.
Usuń