Pyszny , orzeźwiający, mrożony deser z arbuza i banana
Arbuz to jedno z najbardziej popularnych owoców spożywanych w okresie upałów.
Arbuz to jedno z najbardziej popularnych owoców spożywanych w okresie upałów.
Ma sporo zalet /zobacz/ . W porównaniu z innymi owocami zawiera niewiele kalorii , posiada natomiast dużo błonnika , dużo wody i trochę witamin . Wpływa korzystnie na przemianę materii i trawienie. Najlepsze są arbuzy o mocnym ,czerwonym zabarwieniu ,gdyż zawierają najwięcej wartościowego likopenu.
Składniki:
- 450 g oczyszczonego z pestek miąższu arbuza /dojrzały ,słodki, pachnący/
- 1 dojrzały banan
- 1 łyżka syropu imbirowego lub miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
-Do miąższu arbuza dodać pokrojonego banana, sok z cytryny oraz syrop lub miód.
-Całość zmiksować na gładką masę.
-Wstawić na 2 godziny do lodówki.
-Schłodzoną masę przelać do zmrożonej miski maszynki do lodów i kręcić ok.30 minut.
-Gotowe lody przełożyć do pojemniczka /jeśli coś zostanie/ i wstawić na godzinę do zamrażarki.
bez maszynki:
masę arbuzowo-bananową przełożyć do plastikowego lub szklanego naczynia,wstawić do zamrażarki i co 30 minut mieszać aby rozbić tworzące się kryształki lodu. Podawać ,kiedy masa będzie wystarczająco zmrożona.
Lody posypałam grubą cukrową posypką zabarwioną czerwonym likierem /Alkermes/
wow,takie proste a takie smakowite
OdpowiedzUsuń