17.06.2013

Lody sojowe

Znów idzie w ruch maszynka do robienia lodów. 
Po kilku wcześniejszych, próbnych  eksperymentach poszukuję nowych smaków ....
/choć moim faworytem jest wciąż truskawka/.
Do przygotowania tych lodów  użyłam mleka i jogurtu sojowego , ale  składniki te można  zastapić  zwykłym  mlekiem i  jogurtem.
Składniki:
  • 200 ml mkleka sojowego
  • 2 jajka 
  • 100 g cukru trzcinowego 
  • 2 małe jogurty sojowe/po 125 g/
  • kilka kropli esencj waniliowej

-Jajka ubić z cukrem na puszysta masę .
-Mleko podgrzać i powoli wlewać do ubitych jajek /cały czas mieszajac/,dodać aromat.
-Mieszankę podgrzać do momentu wrzenia/ wciaż mieszając/, a nastepnie przelać do zimnego naczynia i wystudzić.
-Do zimnej masy mleczno jajecznej dodać jogurt ,wymieszać , a następnie  całość lekko zmiksować.
Gotową mieszankę można przelać do pojemnika na lody  , a nastepnie wstawić do zamrażalnika i co 40-60 minut miksować lub mieszać celem rozbicia tworzacych się grudek lodu..... i tak do osiagnięcia żądanej konsystencji / 3 -4 razy/. Całkiem zmrożone lody należy wyjać ok. 20 minut przed podaniem.
-Moją mieszankę sojową ,  po uprzednim schłodzeniu w lodówce , umieściłam w misie maszynki do lodów   i wączyłam program na 30 minut.
Przed upływem czasu lody były gotowe.
Można je podawać bezpośrednio po zrobieniu , ale można jeszce na godzinę wstawić do zamrażalnika/ bedą mocniej zmrożone/.
Gotowe lody nałożyć do pucharków i posypać mieszanką orzechów/ pistacjowe, piniowe, migdały/.

3 komentarze:

  1. z chęcią bym skosztowała:) nie jadłam jeszcze sojowych lodów:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sojowe jedzą weganie, ale nie z jajkami - dziwny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziwne stwierdzenie......................tylko veganie mogą jeść soję? Ja jem wszystko i połączenie soi z jajkiem nie jest dla mnie niczym dziwnym.Nawet kotlety sojowe łączę z jajkiem..........Pierwszy raz spotykam się z opinią,że soja jest tylko VEGE!

      Usuń

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...