Znów idzie w ruch maszynka do robienia lodów.
Po kilku wcześniejszych, próbnych eksperymentach poszukuję nowych smaków ....
Do przygotowania tych lodów użyłam mleka i jogurtu sojowego , ale składniki te można zastapić zwykłym mlekiem i jogurtem.
Składniki:- 200 ml mkleka sojowego
- 2 jajka
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 małe jogurty sojowe/po 125 g/
- kilka kropli esencj waniliowej
-Jajka ubić z cukrem na puszysta masę .
-Mleko podgrzać i powoli wlewać do ubitych jajek /cały czas mieszajac/,dodać aromat.
-Mieszankę podgrzać do momentu wrzenia/ wciaż mieszając/, a nastepnie przelać do zimnego naczynia i wystudzić.
-Do zimnej masy mleczno jajecznej dodać jogurt ,wymieszać , a następnie całość lekko zmiksować.
Gotową mieszankę można przelać do pojemnika na lody , a nastepnie wstawić do zamrażalnika i co 40-60 minut miksować lub mieszać celem rozbicia tworzacych się grudek lodu..... i tak do osiagnięcia żądanej konsystencji / 3 -4 razy/. Całkiem zmrożone lody należy wyjać ok. 20 minut przed podaniem.
-Moją mieszankę sojową , po uprzednim schłodzeniu w lodówce , umieściłam w misie maszynki do lodów i wączyłam program na 30 minut.
Przed upływem czasu lody były gotowe.
Można je podawać bezpośrednio po zrobieniu , ale można jeszce na godzinę wstawić do zamrażalnika/ bedą mocniej zmrożone/.
Gotowe lody nałożyć do pucharków i posypać mieszanką orzechów/ pistacjowe, piniowe, migdały/.
z chęcią bym skosztowała:) nie jadłam jeszcze sojowych lodów:D
OdpowiedzUsuńSojowe jedzą weganie, ale nie z jajkami - dziwny przepis!
OdpowiedzUsuńDziwne stwierdzenie......................tylko veganie mogą jeść soję? Ja jem wszystko i połączenie soi z jajkiem nie jest dla mnie niczym dziwnym.Nawet kotlety sojowe łączę z jajkiem..........Pierwszy raz spotykam się z opinią,że soja jest tylko VEGE!
Usuń