- 300 g truskawek
- 250 ml śmietany 30 %/
- 250 g sera ricotta
- 100 g cukru pudru
- 1,5 łyżki żelatyny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 galaretka truskawkowa
- ok.150 g podłużnych cieniutkich biszkoptów/ użyłam "Pavessini" -podobne do kocich języczków/
- 6 obręczy/pierścieni/ o średnicy i wysokości ok. 7 cm
/obręcze można przygotować z puszek po art.spożywczych i przyciąć ja na wysokość biszkoptów czyli 7 cm.
Wykonanie:
-Truskawki zmiksować z cukrem , dodać sok z cytryny.
-Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i wystudzić.
-Przy pomocy miksera utrzeć ricottę z połową porcji cukru .
-Stopniowo dodawać mus truskawkowy i przestudzoną żelatynę.
-Przy pomocy miksera utrzeć ricottę z połową porcji cukru .
-Stopniowo dodawać mus truskawkowy i przestudzoną żelatynę.
-Śmietanę ubić na sztywno z resztą cukru pudru.
-Masę serowo-truskawkową delikatnie połączyć ze śmietaną, przykryć folią i i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
-Przygotować galaretkę truskawkową /rozpuścić ją w 300 ml gorącej wody/ i wystudzić.
-Masę serowo-truskawkową delikatnie połączyć ze śmietaną, przykryć folią i i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
-Przygotować galaretkę truskawkową /rozpuścić ją w 300 ml gorącej wody/ i wystudzić.
-Każdą obręcz obłożyć od środka papierem do pieczenia.
-Na dnie ułożyć biszkopty odpowiednio przycinając je.
-Na biszkopty wyłożyć masę truskawkową kilka centymetrów poniżej powierzchni.
-Wierzch każdego sernika zalać lekko tężejącą galaretką.
-Wierzch każdego sernika zalać lekko tężejącą galaretką.
-Wstawić do lodówki na kilka godzin.
-Zastygnięte serniczki wyjąć z obręczy ,zdjąć papier.
-Biszkoptami obłożyć dookoła każdy sernik i obwiązać wstążeczką.
-Przed podaniem serniczki udekorować świeżymi truskawkami,.
Zamiast gotową galaretką truskawkową serniczki można zalać musem przygotowanym ze świezych truskawek połączonym z żelatyną.
mus truskawkowy:
300 g truskawek
1,5 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki cukru
-Truskawki zmiksować z cukrem.
-Żelatynę rozpuścić w niewieliej ilości gorącej wody ,wystudzić i połączyć z musem truskawkowym.
-Biszkoptami obłożyć dookoła każdy sernik i obwiązać wstążeczką.
-Przed podaniem serniczki udekorować świeżymi truskawkami,.
Zamiast gotową galaretką truskawkową serniczki można zalać musem przygotowanym ze świezych truskawek połączonym z żelatyną.
mus truskawkowy:
300 g truskawek
1,5 łyżeczki żelatyny
1-2 łyżki cukru
-Truskawki zmiksować z cukrem.
-Żelatynę rozpuścić w niewieliej ilości gorącej wody ,wystudzić i połączyć z musem truskawkowym.
pięknie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPięknie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń?
Usuń