Boćwina lub burak liściowy /szpinakowy/ w języku włoskim: "bietola" jest rośliną mało znaną w naszym kraju. Wywodzi się z basenu Morza śródziemnego , uprawiana wyłącznie dla liści jest rośliną jednoroczną. Choć roślina dostępna jest na rynku włoskim przez cały rok ,to najbardziej smakuje jednak wiosną. Bietola ma kruche, delikatne liście o ciemnozielonym zabarwieniu i grubą, jasną, mięsistą łodyżkę /również jadalną /.
Liście są bogactwem witamin i związków mineralnych . Zawierają między innymi magnez i żelazo. Warzywo doceniane przez dorosłych i wywołujące grymas na twarzy dzieciaków gości w kuchni włoskiej na co dzień. Podobnie jak popularny szpinak. Warzywo jest doskonałym składnikiem farszów , zapiekanek , dodatkiem do zup , jajecznicy, może być podawane jako samodzielne danie z pieczywem lub jako dodatek do mięsa. Przyrządza się je podobnie jak szpinak. Najpierw umyte liście należy ugotować w osolonej wodzie /bardzo krótko, ale łodyżki można wrzucić wcześniej i gotować trochę dłużej/, odsączyć , pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać oliwę z czosnkiem i podsmażyć pokrojone liście. Przełożyć na talerz , skropić sokiem z cytryny , octem winnym lub posypać startym parmezanem.
Zamiast boćwiny /bietoli/ można użyć liście szpinaku.
ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
nadzienie:
- ok. 450 g liści boćwiny / bietoli/
- 1 jajo
- 150 g ricotty
- 100 g żółtego sera / użyłam ser fontina/
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- listki świeżego tymianku i majeranku
- sól i pieprz do smaku
-Masło połączyć z mąką ,posiekać nożem, dodać sól , jajko i tyle wody by zagnieść elastyczne ciasto
/ w miarę szybko./
-Uformować kulę, owinąć w folię ,spłaszczyć i włożyć do lodówki na ok.30 minut.
-Formę o średnicy 22-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą..
-Liście bietoli wypłukać ,odciąć grubsze części i wrzucić do gotującej się ,osolonej wody.
-Po kilku minutach wrzucić zielone liście i gotować ok.2-3 minuty.
-Następnie odcedzić, dokładnie odcisnąć i pokroić na 1 cm kawałki.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy, wrzucić ząbek czosnku i pokrojona bietolę.
-Mieszając podgrzewać kilka minut , aż warzywo przejdzie smakiem czosnku.
-Doprawić do smaku pieprzem , a czosnek usunąć. Przestudzić.
-Ser ricotta rozdrobnić widelcem i wymieszać z jajkiem.
-Dodać pokrojony żółty ser ,zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem .
- Ciasto rozwałkować na placek większy niż średnica formy .
-Wwyłożyć nim spód i boki formy.
-Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
- Na przygotowane ciasto wyłożyć bietolę i zalać masą serowo-jajeczną.
-Wyrównać powierzchnię /można nałożyć kratkę z resztek ciasta lub tak jak u mnie dowolne ozdoby/ -Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz