Placuszki ze świeżymi, sezonowymi owocami latem goszczą u mnie bardzo często .
Tym razem bardzo proste , wszystkim znane placuszki z ricottą .....ale ważniejsze są tym razem dodatki smakowe. Zerwałam właśnie świeże kwiaty lawendy i musiałam dodać je do moich placuszków.
......cóż za zapach..........!
Składniki: /6 różnej wielkości placuszków/
- 125 g ricotty
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 75 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- szczypta soli
oraz
- szklanka świeżych truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- kwiaty lawendy/ do smaku
Wykonanie:
-W garnuszku podgrzać sok z cukrem i 1/4 szklanki wody
-Wrzucić gałązkę kwiatów lawendy.
-Wyjąć gałązkę.
-Ciepłym syropem zalać obrane i pokrojone truskawki.
-Odstawić, by owoce przeszły smakiem syropu.
-Jajka i ser wymieszać w misce.
-Dodać mleko,cukier waniliowy i mieszając dodać mąkę z proszkiem i szczyptę soli.
-Jesli ktoś lubi może dla podkreślenia i wzmocnienia smaku wrzucić do ciasta kilka kwiatów.
-Ciasto jest gotowe, kiedy składniki połączą się i utworzą gładką, jednolitą masę.
-Patelnię rozgrzać, posmarować niewielką ilością oleju, kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć je z obu stron na złoty kolor.
-Upieczone placki podawać na ciepło z przygotowanym sosem truskawkowo-lawendowym.
ale piękna piramidka :)
OdpowiedzUsuńAle ekstra! Zjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com
Łał, musiały smakować wyjątkowo!
OdpowiedzUsuń