Pierożki z ciasta kakaowego z nadzieniem serowo-truskawkowym .
Właściwie pierożki z tego ciasta nie mają jakiegoś rewelacyjnego smaku.
Kakao nie jest zbyt wyczuwalne , /może dla smakoszy bardziej/ ,
a jedynie nadaje ciastu fajnego ,czekoladowego koloru.
Kakao nie jest zbyt wyczuwalne , /może dla smakoszy bardziej/ ,
a jedynie nadaje ciastu fajnego ,czekoladowego koloru.
Przyjemnie jest jednak popatrzeć na taki barwny talerz , a potem delektować się nowym smakiem........a później jeszcze zrobić sobie małą dokładkę........
- ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 pełne łyżki ciemnego kakao
- ok.1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- szczypta soli
- 200 g sera ricotta
- ok. 250-300 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- tarta czekolada do dekoracjii
Wykonanie:
Mąkę wysypać na
stolnicę, odłożyć 1 łyżkę do podsypania/, dodać kakao, sól , cukier waniliowy i wymieszać.
Wlewać stopniowo ciepłą wodę wyrabiając ciasto.
Dodać oliwę i wyrabiać, tak długo , aż ciasto stanie się gładkie, miękkie i elastyczne.
-Zawinąć ciasto w folię
do żywności i pozostawić na 20 minut.
-Po upływie tego czasu ciasto dość cienko rozwałkować i wyciąć szklanką kółka.
-W tym czasie , kiedy ciasto leżakuje przygotować nadzienie.
-Truskawki umyć, obrać.
-Kilka z nich pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko,by odsączyć nadmiar soku.
-Kilka z nich pokroić w drobną kostkę, przełożyć na sitko,by odsączyć nadmiar soku.
-Część sera wymieszać z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z truskawkami. Jeśli nadzienia jest za mało należy dorobić. Jeśli za dużo wykorzysta się go do sosu truskawkowego.
-Nadzienie kłaść na środku krążków ciasta i zlepiać brzegi nadając kształt tradycyjnych pierożków.
-Gotowe pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie . Po wypłynięciu na wierzch po kilku minutach są gotowe.
-Przełożyć na talerze.
-Pozostałe truskawki zmiksować ,część połączyć z serkiem / dosłodzić/ i polać "sosami"pierożki .Odrobinę musu truskawkowego można wyłożyć na spód talerzyka/.
-Wierzch posypać tartą czekoladą, ozdobić listkami mięty.
-Gotowe pierogi ugotować w lekko osolonej wodzie . Po wypłynięciu na wierzch po kilku minutach są gotowe.
-Przełożyć na talerze.
-Pozostałe truskawki zmiksować ,część połączyć z serkiem / dosłodzić/ i polać "sosami"pierożki .Odrobinę musu truskawkowego można wyłożyć na spód talerzyka/.
-Wierzch posypać tartą czekoladą, ozdobić listkami mięty.
Takich jeszcze nie jadłam, musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ,były pyszne!
UsuńPrezentuje się fantastycznie talerz z taką zawartością :)
OdpowiedzUsuńale się prezentują... aż ślinka mi pociekła :)
OdpowiedzUsuń