Jedna z najbardziej popularnych włoskich, letnich sałatek.
Jada się ja chyba w każdym domu, można ją kupić już gotową, a nawet produkuje się , słoikową mieszankę , będącą kompozycją ppokrojonych w kostkę różnych warzyw .....
Istnieje wiele rodzajów sałatek ryżowych .
Tyle ,ile pomysłów i fantazji tyle możliwości łączenia ryżu białego , dzikiego i brązowego z innymi składnikami.
U mnie zadomowiła się wersja podstawowa , a czasem tylko dorzucę do niej jajka, tuńczyka lub kilka małych parówek/dla wielbicieli/.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 2 ogórki konserwowe
- 1 papryka czerwona konserwowa
- 1 papryka żółta konserwowa
- garść czarnych oliwek b/pestek
- 2 świeże pomidory/lub kilka koktajlowych/
- ½ szklanki zielonego,świeżego groszku/lub mrożony/
- ½ szklanki kukurydzy konserwowej
- 1 łyżka kaparów
- 2 młode marchewki
- 1 młoda cukinia
- zielona pietruszka lub szczypiorek
- 150 g tuńczyka
- kilka cienkich parówek
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2-3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
Wykonanie:
-Ryż namoczyć w
zimnej wodzie.
-Po upływie
ok.30 minut przecedzić przepłukać, pozostawić na chwile na sitku po czym przełożyć do rondelka i zalać wodą/ok.3,5
szklanki / i zagotować.
-Gotować/
bez przykrycia/na małym ogniu ok.15
minut.
-Ryżu nie należy
mieszać, wystarczy od czasu do czasu poruszać rondelkiem.
-Kiedy ryż jest
wystarczająco miękki /al dente/ zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na
kilka minut.
-Przemieszać
delikatnie widelcem i przesypać do
zimnej miski.
- Dodać 2 łyżki oliwy i wymieszać.
-Ryż można również ugotować w dużej ilości osolonej wody
potem tylko przecedzić i przelać zimną wodą. Niestety traci on trochę swoich
cennych właściwości, które wylewa się z wodą.
-Marchewkę pokrojoną w kostkę lub w krążki /jeśli jest cienka/ i groszek ugotować.
- Pod koniec
gotowania dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować razem.
-Ugotowane warzywa powinny zachować
jędrność.
-Paprykę i
ogórki pokroić w drobną kostkę.
-Kukurydzę odsączyć
z zalewy, oliwki pokroić w plasterki.
Pomidory spażyć,obrać i pokroić.
-Do miski z ryżem
dodać wszystkie przygotowane warzywa, dodać drobno pokrojoną pietruszkę lub szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Pozostałą oliwę
połączyć z octem, energicznie wymieszać i powstały sos dodać do sałatki.
-Wymieszać.
Właściwie sałatka jest już gotowa i po schłodzeniu można ją podawać , ale można ją również dodatkowo wzbogacić i w tym celu należy podzielić na dwie części i..............otrzymamy dwie sałatki:
-do jednej części dodać parówki pokrojone w plasterki
-do drugiej części dodać odsączonego z zalewy tuńczyka.
-Sałatki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
jedna wersja wygląda smaczniej od następnej:) pycha:)
OdpowiedzUsuńsuuuper:) mam parowki od kani jakies wieprzowe w lodowce.. myslicei ze sie nadadza:)? bardzo smakowicie to wyglada!
OdpowiedzUsuń