Szybka ,prosta zapiekanka idealna na obiad lub kolację.
Jeśli ktoś, kiedyś nie będzie wiedział, co zrobić z tego rzadko u nas spotykanego , a bardzo zdrowego i fajnego warzywa , polecam tę niezwykle smaczną i łatwą do przygotowania zapiekankę.
Oczywiście polecam ją na chłodniesze dni , bo własnie zbliżają się upały i korzystanie z piekarnika nie będzie należało do przyjemnych czynności.
Składniki / 2 porcje/:
- 400 g boćwiny /można użyć szpinak/
- 100-150 g gotowanej szynki /cienkie plasterki/
- 80 g żółtego sera
- 100 g mozzarelli
- 10 szt paluszków grissini
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
-Białe łodygi umytej boćwiny /bietoli/ wrzucić do gotującej się wody z plasterkiem cytryny.
-Zielone liście wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem i
czosnkiem.
-Dusić ok.3 minuty po
czym dodać 2 łyżki wody z gotujących się łodyg, przykryć pokrywką i dusić ok.5
minut.
-Odsączyć łodygi i
dodać do liści, wymieszać , doprawić do smaku.
-Paluszki pokruszyć. Podzielić na 3 części.
-Naczynie żaroodporne / 12-20 cm/ posmarować masłem /dno i boki/ i obsypać pokruszonymi
paluszkami.
- Na spodzie ułożyć cienką warstwę
szynki, następnie posypać ją okruchami paluszków, nałożyć warstwę boćwiny i kawałki mozzarelli.
-Posypać startym
serem, ponownie ułożyć szynkę , okruchy , boćwinę i mozzarellę.
-Ostatnią warstwą powinna być szynka posypana żółtym serem i okruchami grissini.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika /200 st.C/ i piec ok.25
minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz