Chyba każdy lubi pizzę....... i dorośli i dzieci.
Może w dniu święta naszych milusińskich przygotować im lizakowe pizze...?
Z całą pewnością będą im smakowały ...
Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe / często robię je wieczorem ,wstawiam do lodówki i na drugi dzień jak znalazł/, na paski ciasta nałożyć nadzienie,zwinąć, upiec i nadziać na patyczki.
Zabawa gwarantowana.
Składniki: /ok.10- 15 szt/
- 200 g mąki pszennej na pizzę
- 100 g mąki „semolina”/ lub zwykłej /
- 160 ml wody
- 5 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łżeczka cukru
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oliwy
- kilka cienkich plasterków gotowanej szynki
- ok. 80 g mozzarelli
- 2 łyżki startego parmezanu
- oregano
-Drożdże rozpuścić w połowie porcji wody, dodać cukier i na chwilę odstawić.
-Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać, pozostałą część wody i rozpuszczone drożdże.
-Wymieszać składniki,
po czym dodać oliwę i sól.
-Przełożyć na blat i wyrobić
gładkie, elastyczne ciasto.
-Ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i
odstawić w ciepłe miejsce.
-Podrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat, rozciągnąć, oprószyć mąką i
rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
-Płat ciasta pokroić na
paski szerokości 5 cm. i długości ok .25-30 cm.
-Na całej długości
paska w części centralnej rozłożyć kawałeczki szynki i mozzarelli, posypać częścią parmezanu.
-Pasek złożyć na całej długości /otrzymamy szerokość 2,5 cm/ i zwinąć w spiralkę.
-Przygotowane w ten sposób spirale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/ zamkniętą częścią do spodu, otwartą z nadzieniem do wierzchu/ .
-Blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Wierzch posypać pozostałym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Pasek złożyć na całej długości /otrzymamy szerokość 2,5 cm/ i zwinąć w spiralkę.
-Przygotowane w ten sposób spirale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/ zamkniętą częścią do spodu, otwartą z nadzieniem do wierzchu/ .
-Blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Wierzch posypać pozostałym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec w piekarniku
nagrzanym do temperatury 200 st. C
ok. 15 minut /do ładnego przyrumienienia/.
ok. 15 minut /do ładnego przyrumienienia/.
-Upieczone pizze przestudzić na kratce i w każda z nich wbić drewniany patyczek lub plastikową rurkę do napojów.
mmmmmmm... genialny pomysł *.*
OdpowiedzUsuńświetny pomysł!
OdpowiedzUsuń