01.06.2013

Mini pizze na patyku

Chyba każdy lubi pizzę....... i dorośli i dzieci. 
Może w dniu święta naszych milusińskich  przygotować im lizakowe pizze...? 
Z całą pewnością będą im smakowały ...
Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe / często robię je wieczorem ,wstawiam do lodówki i na drugi dzień  jak znalazł/, na paski ciasta nałożyć nadzienie,zwinąć,  upiec i nadziać  na patyczki. 
Zabawa gwarantowana.





Składniki: /ok.10- 15 szt/
  • 200 g mąki pszennej na pizzę
  • 100 g mąki „semolina”/ lub zwykłej /
  • 160 ml wody
  • 5 g  świeżych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli 
  • 1 płaska łżeczka cukru
  • 3 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1  łyżka oliwy
  • kilka cienkich plasterków gotowanej szynki
  • ok. 80 g mozzarelli
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • oregano
Wykonanie:
-Drożdże rozpuścić w połowie porcji wody, dodać cukier i na chwilę odstawić.
-Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać, pozostałą część wody i rozpuszczone drożdże.
-Wymieszać składniki, po czym dodać oliwę i sól.
-Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
-Ciasto umieścić  w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
-Po upływie ok. godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
-Podrośnięte ciasto przełożyć na lekko  omączony blat, rozciągnąć, oprószyć mąką i rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
-Płat ciasta pokroić na paski szerokości 5 cm. i  długości ok .25-30  cm.
-Każdy pasek posmarować koncentratem wymieszanym z oliwą, posypać  oregano.
-Na całej długości paska w części centralnej rozłożyć kawałeczki szynki i mozzarelli, posypać częścią parmezanu.
-Pasek złożyć na całej długości /otrzymamy szerokość 2,5 cm/  i zwinąć w spiralkę.
-Przygotowane w ten sposób spirale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/ zamkniętą częścią do spodu, otwartą z nadzieniem do wierzchu/ .
-Blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia.
-Wierzch posypać  pozostałym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
-Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C
ok. 15 minut  /do ładnego przyrumienienia/.
-Upieczone pizze przestudzić na kratce i w każda z nich wbić drewniany patyczek lub plastikową rurkę do napojów.

Pizza Inaczej

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........