Smakuje zupełnie jak prawdziwy jajeczny omlet.
Jest to włoski placek z mąki z ciecierzycy , nazywany farinatą /cieciną TUTAJ/ w nieco
odmiennej ,delikatniejszej wersji....
odmiennej ,delikatniejszej wersji....
Nawet kolor i konsystencja niewiele odbiega od tradycyjnego omletu . Ale nie ma w nim jajek , a w zamian mąką z ciecierzycy. Dodatek kurkumy nadaje ciastu żółty kolor, przyprawy smaku, a warzywa świetnie uzupełniają całość /można komponować dowolny zestaw, a można użyć np. tylko cebuli /.
Omlet z ciecierzycy jest daniem smacznym, lekkostrawnym, bogatym w białko /prawie dwa razy więcej niż w jajku/ , żelazo , ubogim w tłuszcz i pozbawionym cholesterolu.
Składniki:
- 100 g mąki z ciecierzycy
- 300 g wody mineralnej gazowanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki kurkumy /
- szczypta curry
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta soli
- pieprz do smaku
oraz /dowolnie w-g uznania/
-ok. 150-200 g różnych warzyw/cebula, marchew, ziemniak, por, suszone pomidory ...../
-2 łyżki ugotowanej ciecierzycy/można pominąć/
-rozmaryn,szczypiorek, natka pietruszki, bazylia......
Wykonanie:
-Mąkę
wsypać do miski , wlać wodę, dodać oliwę i sól.
-Wymieszać
starannie przy pomocy rózgi /takiej do ubijania piany/ tak, by rozpuścić ewentualne grudki.
-Odstawić
na minimum 1 godzinę.
-Warzywa drobno pokroić i poddusić na patelni w niewielkiej ilości oliwy i wody .Warzywa nie powinny być rozgotowane /można delikatnie doprawić do smaku/.
-Po upływie godziny ciasto starannie wymieszać,dodać przygotowane warzywa, pokrojony szczypiorek, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem..
-Warzywa drobno pokroić i poddusić na patelni w niewielkiej ilości oliwy i wody .Warzywa nie powinny być rozgotowane /można delikatnie doprawić do smaku/.
-Po upływie godziny ciasto starannie wymieszać,dodać przygotowane warzywa, pokrojony szczypiorek, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem..
"Omlet" można przygotować na dwa sposoby:
1. Smażyć
na patelni ,na której duszone były warzywa / średnica 26 cm/ ok. 7 minut z jednej strony ., przewrócić na druga stronę , przykryć pokrywką i
smażyć jeszcze ok. 3-4 minuty./Najlepsza jest patelnia o grubym dnie i nieprzywierajacej powierzchni/.
2, /mój omlet piekłam w ten sposób/:
Masę przelać do żaroodpornego /niskiego lekko nasmarowanego oliwą/ naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok. 25 minut. Masa powinna być ścięta ,a wierzch pokryty chrupiącą skórką.
2, /mój omlet piekłam w ten sposób/:
Masę przelać do żaroodpornego /niskiego lekko nasmarowanego oliwą/ naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok. 25 minut. Masa powinna być ścięta ,a wierzch pokryty chrupiącą skórką.
Podawać z dodatkiem zielonej sałatki.
Witaj w akcji Ciecierzyca w roli głównej, omlet bardzo, bardzo mi się podoba.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
O Boże, tak, tak, tak! To niewątpliwie coś dla mnie! Zgodzę się z Tobą, opcja przygotowania w naczyniu żaroodpornym jest o wiele lepsza! :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)
Witaj,
OdpowiedzUsuńprzepis strasznie mi się spodobał. Jednak zastanawiam się czy można coś takiego podać na obiad i jakich Ty używasz warzyw i w jakich proporcjach.
Pozdrawiam
Jak najbardziej, farinatę w tej postaci można podać na obiad /oczywiście z dodatkiem sałaty/.Warzywa wrzucam "na oko" ,to,na co mam akurat ochotę, proporcje nie mają znaczenia,bo warzywa dodaje się do smaku. Ilość i rodzaje podałam w przepisie wyżej . Można zrobić małą próbę i ocenić,co będzię najbardziej pasować. Robiłam kiedyś tylko z dodatkiem cebuli i danie było pyszne.
Usuń