04.06.2013

Omlet z warzywami bez jaj



 Smakuje zupełnie jak prawdziwy jajeczny omlet.
Jest to włoski placek  z mąki z ciecierzycy , nazywany farinatą /cieciną  TUTAJ/ w nieco
 odmiennej ,delikatniejszej wersji....




Nawet kolor i konsystencja niewiele odbiega od tradycyjnego omletu . Ale nie ma w nim jajek , a w zamian mąką z ciecierzycy. Dodatek kurkumy nadaje ciastu żółty kolor, przyprawy smaku, a warzywa świetnie uzupełniają całość /można komponować dowolny zestaw, a można użyć np.  tylko cebuli /.

Omlet z ciecierzycy jest daniem smacznym, lekkostrawnym,  bogatym w białko /prawie  dwa razy więcej niż w jajku/ , żelazo ,  ubogim w tłuszcz i pozbawionym cholesterolu. 

Składniki:
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 300 g wody mineralnej gazowanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki kurkumy /
  • szczypta curry
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku
oraz  /dowolnie w-g uznania/
-ok. 150-200  g różnych warzyw/cebula, marchew, ziemniak, por, suszone pomidory ...../
-2 łyżki ugotowanej ciecierzycy/można pominąć/
-rozmaryn,szczypiorek, natka pietruszki, bazylia......

Wykonanie:
-Mąkę wsypać do miski , wlać  wodę, dodać oliwę i sól.
-Wymieszać starannie przy pomocy rózgi /takiej do ubijania piany/  tak, by rozpuścić ewentualne grudki.
-Odstawić na minimum  1 godzinę.
-Warzywa drobno pokroić i poddusić   na patelni w niewielkiej ilości oliwy i wody .Warzywa nie powinny być rozgotowane /można delikatnie doprawić do smaku/.
-Po upływie godziny ciasto starannie wymieszać,dodać przygotowane warzywa, pokrojony szczypiorek, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem..

"Omlet" można przygotować na dwa sposoby:
1. Smażyć na patelni ,na  której duszone były warzywa / średnica 26 cm/ ok. 7 minut z jednej strony ., przewrócić na druga stronę , przykryć pokrywką i smażyć jeszcze ok. 3-4  minuty./Najlepsza jest patelnia o grubym dnie i nieprzywierajacej powierzchni/.
2, /mój omlet piekłam w ten sposób/: 
Masę  przelać do żaroodpornego /niskiego lekko nasmarowanego oliwą/ naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika /180 st.C/ na ok. 25 minut. Masa powinna być ścięta ,a wierzch  pokryty  chrupiącą skórką.
Podawać z dodatkiem zielonej sałatki.




Ciecierzyca w roli głównej

4 komentarze:

  1. Witaj w akcji Ciecierzyca w roli głównej, omlet bardzo, bardzo mi się podoba.

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  2. O Boże, tak, tak, tak! To niewątpliwie coś dla mnie! Zgodzę się z Tobą, opcja przygotowania w naczyniu żaroodpornym jest o wiele lepsza! :)
    Będzie mi bardzo miło, jeśli zajrzysz do mnie: dariawkuchni.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,
    przepis strasznie mi się spodobał. Jednak zastanawiam się czy można coś takiego podać na obiad i jakich Ty używasz warzyw i w jakich proporcjach.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej, farinatę w tej postaci można podać na obiad /oczywiście z dodatkiem sałaty/.Warzywa wrzucam "na oko" ,to,na co mam akurat ochotę, proporcje nie mają znaczenia,bo warzywa dodaje się do smaku. Ilość i rodzaje podałam w przepisie wyżej . Można zrobić małą próbę i ocenić,co będzię najbardziej pasować. Robiłam kiedyś tylko z dodatkiem cebuli i danie było pyszne.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ostatnio upiekłam.........