22.06.2013

Czereśnie w galaretce wiśniowej


Galaretki owocowe najbardziej smakują latem.
  Połączone  z sezonowymi owocami pozwalają tworzyć  pyszne , zimne desery, 
które przygotowuje się niezwykle  szybko.
Smakują dzieciom i dorosłym. 

Składniki:
  • 1 galaretka o smaku wiśniowym
  • 10- 12 szt. czereśni/lub wiśni/
  • 50 ml wiśniówki /dla dorosłych/
Wykonanie:
-Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
-Przygotować10- 12 pojemniczków / u mnie plastikowe kubeczki 80 ml/.
-Czereśnie umyć /ogonek pozostawić/.
-Do każdego pojemniczka włożyć po jednej czereśni .
-Zimną galaretkę połączyć z likieremi  zalać owoce tak, by były całkowicie zanurzone.
-Pojemniczki ułożyć na tacy i wstawić do lodówki.
-Podawać kiedy galaretka całkowicie stężeje .
-Pojemniczek wystarczy  na moment włożyć do ciepłej wody, a galaretka z czereśnią wyskoczy bez problemu.



1 komentarz: