Jadłam już makaron zrobiony z dodatkiem szpinaku, pietruszki, buraków, pomidorów,dyni, sepi....więc czekolada i kakao mogą również świetnie urozmaicić jego smak.
Tak też się stało. Dodatki te jednak nie mają zdecydowanego wpływu na smak makaronu , ale nadają mu ładny brązowy kolor. Delikatny posmak czekolady jest jednak lekko wyczuwalny. Niektórzy dodają do ciasta trochę cukru ,ale wówczas makaron można podawać tylko na słodko.W wersji wytrawnej można się ponieść fantazji...
U mnie jednak tradycyjnie ..........z truskawkami
Kto chce może kupić gotowy makaron czekoladowy, ale myślę , że czasami można pobawić się ciastem i stworzyć coś własnego .....
Składniki:
- 200 g mąki pszennej/ u mnie połowa to semolina/
- 25 g gorzkiej czekolady
- 25 g ciemnego kakao
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- ewentualnie mąka do podsypania
oraz:
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka kropli wody różanej
- 200-300 g świeżych truskawek
/ilość owoców i cukru w/g uznania, tyle ile lubimy/
Wykonanie:
-Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Mąkę wymieszać z kakao, dodać szczyptę soli , na środku zrobić wgłębienie, wlać jajka zmieszane z żółtkiem i oliwę oraz lekko schłodzoną czekoladę.
-Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto /jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać odrobinę wody, jeśli miękkie odrobinę mąki/.
-Owinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na ok.30 minut.
-Ciasto cienko rozwałkować najlepiej tworząc prostokąt .Ddłuższy bok złożyć na trzy części. Pokroić na wstążki o szerokości ok. pół centymetra /jeśli wymaga delikatnie podsypać mąką/.
-Gotować w lekko osolonej wodzie / przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia makronu na wierzch./
Wykonanie:
-Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
-Mąkę wymieszać z kakao, dodać szczyptę soli , na środku zrobić wgłębienie, wlać jajka zmieszane z żółtkiem i oliwę oraz lekko schłodzoną czekoladę.
-Wyrobić gładkie , elastyczne ciasto /jeśli ciasto jest zbyt twarde dodać odrobinę wody, jeśli miękkie odrobinę mąki/.
-Owinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na ok.30 minut.
-Ciasto cienko rozwałkować najlepiej tworząc prostokąt .Ddłuższy bok złożyć na trzy części. Pokroić na wstążki o szerokości ok. pół centymetra /jeśli wymaga delikatnie podsypać mąką/.
-Gotować w lekko osolonej wodzie / przez 3 minuty, od czasu wypłynięcia makronu na wierzch./
-Ugotowany makaron przecedzić /przelać wodą/ i wyłożyć na talerze.
-Truskawki zmiksować z łyżką cukru .
-Serek mascarpone wymieszać z łyżką cukru i śmietaną, dodać płyn różany i wymieszać.
-Polać musem truskawkowym i różanym kremem mascarpone.
Czekoladowe tagliatelle, genialne! Obiad, jak z bajki, ach! ♥
OdpowiedzUsuńTo danie wygląda wprost OBŁĘDNIE! Nic tylko zajadać :) Koniecznie z pysznymi, świeżymi truskawkami :)
OdpowiedzUsuńale super:)
OdpowiedzUsuń