Kiedyś uwielbiałam ryż ugotowany na gęsto z dodatkiem owoców i śmietany lub jogurtu.
Dzisiaj zdecydowanie wolę tradycyjną formę risotto z owocami i winem......
Pierwsze moje zetknęcie z nietypowym połączeniem ryżu z owocami to było risotto truskawkowe /tutaj/ i tutaj/ , a pózniej poszło gładko.....jabłka, gruszki, morele, jagody i .........czereśnie.
Składniki:
- ok. 200 g ryżu na risotto
- 200 g czereśni
- 2 łyżki masła
- 1 mała szalotka
- ok.50 g posiekanych migdałów
- ½ szklanki wina białego półwytrawnego/użyłam "Prosecco"/
- ok.500 ml bulionu warzywnego.
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Zagotować bulion.
-Łyżkę masła umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu, dodać drobniutko posiekaną szalotkę, chwilkę podsmażyć /nie rumienić/.
-Wsypać
ryż, wymieszać i dusić kilka minut mieszając drewnianą łyżką.
-Dodać
wino , zwiększyć ogień i gotować do całkowitego odparowania alkoholu.
-Wlać
dwie małe chochelki bulionu i kontynuować gotowanie.
-Wsypać
połówki wypestkowanych czereśni, wymieszać, uzupełnić ubytek płynu i gotować do
miękkości ryżu/ razem ok.15 minut/.
-Bulion
dolewać przez cały czas gotowania ,stopniowo w miarę wchłaniania go przez ryż.
-Zdjąć
z ognia , dodać drobno posiekane migdały, resztę masła, doprawić do smaku solą
i pieprzem.
-Odstawić
na kilka minut ,a następnie przełożyć na talerze.
-Ozdobić
świeżymi listkami i migdałami/ ...a kto chce może dodać kilka kropli wiśniowego lub czereśniowego trunku......../.
kiedyś jadłam w restauracji jednej w Poznaniu malinowe.
OdpowiedzUsuńale czereśniowe też brzmi intrygująco!
pozdrawiam.
Risotto na słodko?! Nie podejrzewałam, że może tak pięknie wyglądać! Wspaniałe!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Risotto na słodko - świetny pomysł! I wygląda ślicznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTo nie jest risotto na słodko, ale bardziej wytrawne.Jedyna słodycz pochodzi z czereśni,ale jest minimalnie wyczuwalna...............
OdpowiedzUsuń