Smaczne połączenie greckiego sera feta ze słodkim melonem i aromatyczną
rukolą w postaci szaszłyków.
To propozycja /pomysł pochodzi stąd/ na pyszną letnią przekąskę lub lekką kolację.
Należy jednak zwrócić uwagę na to ,by melon był dojrzały, pachnący i słodki, a ser świeżutki i dobrej jakości. Efekt gwarantowany......
Bardzo lubię takie zestawienie składników , choć przyznam , że moim zdecydowanym faworytem jest zestaw: melon i szynka parmeńska /zobacz/
.......dlaczego warto jeść melony? /zobacz/
Składniki:
- 1/2 melona /schłodzony/ o wadze ok. 1,20 kg
- 150 g sera feta
- świeże listki rukoli
-Melon umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
-Specjalną metalową łyżeczką wydrążyć kuleczki.
-Ser feta pokroić w kostki /ok.2 cm/.
-Rukolę umyć i osuszyć.
-Na drewniany patyczek szaszłykowy /u mnie wykałaczki/ nakładać dowolnie , na przemian melon ,rukolę i ser /u mnie 2 kulki melona i kostka sera /.
-Szaszłyki ułożyć na półmisku, oprószyć pieprzem, można skropić oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.
Do podania szaszłyków można wykorzystać odwróconą połówkę z wydrążonego melona. Należy umieścić go na półmisku i w skórę wbić gotowe szaszłyki.
super przekąska :)
OdpowiedzUsuńMniam! Super przekąska i jaka śliczna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
świetny pomysł:) muszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuń