Doskonała, pełnowartościowa sałatka, którą możemy przygotować błyskawicznie z wykorzystaniem kilku prostych składników.
Oprócz tych podstawowych do sałatki możemy dodawać wszystko to, co lubimy.
Oprócz tych podstawowych do sałatki możemy dodawać wszystko to, co lubimy.
Szybko, zdrowo, kolorowo.
Tuńczyk w konserwie zarówno w oliwie jak również w sosie naturalnym spożywany jest we Włoszech w bardzo dużych ilościach. Jest przede wszystkim bardzo smaczny i dobrej jakości.
Jest doskonałym dodatkiem nie tylko do sałatek, ale również przyrządza się z niego pyszne sosy do makaronów, dodaje się go do pizzy , jest doskonałym dodatkiem do pieczywa , a nawet można wykorzystać go do przygotowania znakomitych pulpetów. Możliwości jest wiele, a dzisiaj mój tuńczyk w miłym towarzystwie powędrował do salaterki.
Składniki: /ilości dowolne/
- puszka tuńczyka w oliwie
- kilka pomidorków koktajlowych
- łodyżka selera naciowego
- mix sałatek/dowolne gatunki plus rukola/
- czerwona cebula
- zielone oliwki/użyłam giganti/
- sól i pieprz do smaku
- ocet winny
Wykonanie:
Przełożyć tuńczyka wraz z oliwą do salaterki. Jeśli nie jesteśmy przekonani co do jakości oliwy należy ją odlać,a do sałatki dodać świeżą. Umyć i pokroić warzywa, dodać do ryby. Delikatnie wymieszać składniki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem .
Sałatkę delikatnie skropić octem winnym.
Smaczna salatka. Polecam
OdpowiedzUsuń