Makaron,pulpety,sos pomidorowy to składniki dania,które nie jest popularne we Włoszech,ale bardziej poza granicami tego kraju/podobnie jak spaghetti w sosie bolońskim/ Oczywiście pulpety w sosie pomidorowym to wielka włoska tradycja i zajada się nimi cała Italia : od dzieciaka do seniora.Makaron to również podstawowe włoskie danie,ale w takim zestawieniu jada się go jednak rzadko.
Zarówno we Włoszech jak i w innych państwach współczesna kuchnia różni się nieco od tradycyjnej i połączenia składników są w niej całkowicie dowolne ,a często bardzo ciekawe i interesujące. Powstają w ten sposób wspaniałe nowe dania.
Moje danie jest jednak zupełnie normalne,bardzo proste ,smaczne i przygotowane na bazie włoskich składników .Bucatini jest to makaron" rureczka" wyglądem przypominający spaghetti,ale ciut grubszy i z dziurką przez całą długość.
Składniki/ na 4 osoby/- 320 g makaronu bucatini /lub spaghetti/
- 250-300 g mięsa mielonego/mieszane/
- 1 kromka bułki namoczonej w mleku/lub wodzie/
- 1-2 jajka
- 3 łyżki startego sera parmezan lub pecorino
- 1/4 łyżeczki startej skórki cytrynowej
- 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- kilka listków tymianku/do mięsa lub dekoracji/
- sól
- pieprz świeżo mielony
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- bułka tarta/w razie potrzeby/
- 700 g pomidorów bez skórki /z puszki/
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- mała marchewka
- kawałek selera naciowego
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- kilka kiści świeżej bazylii
- odrobina peperoncino/chilli/
- sól ,pieprz i cukier do smaku
Wykonanie:
W misce umieścić mielone mięso, dodać wyciśniętą bułkę,starty ser, sól,pieprz,posiekaną zieloną pietruszkę,tymianek, startą skórkę cytrynową i jajka.Dobrze wyrobić. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka można dodać do niej odrobinę bułki tartej. Wymieszać starannie wszystkie składniki i uformować wilgotnymi rękami malutkie kuleczki.Smażyć klopsiki w dużej ilości oliwy z oliwek. /można użyć ulubionego oleju/Gotowe kulki mięsne przełożyć do miseczki, przykryć folią aluminiową i trzymać w ciepłym miejscu /można odsączyć z nadmiaru tłuszczu/. W międzyczasie na osobnej patelni udusić cebulę z czosnkiem w 2 łyżkach oliwy z oliwek,dodać rozdrobnione warzywa , podsmażyć. Następnie wlać wino,odparować alkohol, dodać pomidory i gotować powoli mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką. Dodać sól, pieprz,papryczkę i cukier do smaku.Po około 15-tu minutach dodać kilka liści bazylii i usmażone klopsiki .Zagotować. Gotowym sosem polać makaron ugotowany al dente.
Podawać zaraz po przygotowaniu posypany startym serem
Piękne zdjęcia, ciekawy przepis i równie ciekawa historia :D Zabawne, że we Włoszech, powszechnie uznawanych za ojczyznę tego typu dań prawie w ogóle się ich nie jada...
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od regionu,tutaj gdzie przebywam nie łączy się pulpetów z makaronem,ale jak to bywa amatorzy się znajdą.. Chyba bardziej popularne jest to danie w USA./oczywiście jako włoskie/
OdpowiedzUsuń