27.10.2011

Makaron penne w bakłażanie czyli -pasta alla Norma nella melanzana

Pasta alla Norma to klasyczne danie kuchni  sycylijskiej, które ma  swoją historię ,a nazwę swą zawdzięcza tytułowej bohaterce opery Belliniego .
Kremowa konsystencja bakłażana , słodko-kwaśny   sos ze świeżych  pomidorów, słona ricotta, aromat świeżej bazylii  sprawiają , że danie ma niepowtarzalny i doskonały smak.  
Jak większość  klasycznych dań włoskich również pasta alla Norma ma wiele wersji , ale jej podstawowe składniki powinny być  zachowane.
 Bakłażany  są bardzo smaczne , są niskokaloryczne choć ciężkostrawne , zawierają dużo potasu i magnesu, maja również właściwości odtruwające organizm i przyśpieszające przemianę materii. Można przygotować z nich wiele smakowitych potraw. A jeśli ktoś mówi, że nie lubi bakłażana, to chyba tylko dlatego, że nie wie , co z nim zrobić. 
A oto jedna z moich propozycji:


Składniki:/na 4 osoby/
  • 320 g makaronu penne rigate
  • 500 g  dojrzałych pomidorów/lub pokrojonych  z puszki/
  • 2 bakłażany/melanzane/ podłużne do sosu
  • 2 bakłażany/melenzane/ owalne do nadziewania
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek  świeżej bazylii 
  • 100-150 g sera ricotta salata/można zastąpić pecorino/
  • 4-5  łyżek oliwy z oliwek extravergine
  • olej do smażenia/arachidowy/
  • sól
  • pieprz świeżo mielony

Wykonanie:
-Pokroić bakłażany/ podłużne/ w  cienkie plastry, posypać grubą solą i odstawić mniej więcej
 na 40 min  /najlepiej na sitku/. Bakłażan w tym czasie powinien stracić swoją goryczkę.

-Pomidory sparzyć , przelać zimną wodą , po czym obrać  ze skórki.
- Usunąć nasiona i pokroić  w drobną kostkę.
-Rozgrzać oliwę wrzucić czosnek,a po chwili dodać pomidory.
-Wymieszać i gotować na małym ogniu do  zgęstnienia .
 -Doprawić solą i pieprzem /można dodać odrobinę cukru/.

-Przekroić na połowy bakłażany /te grubsze/ i piec w piekarniku przez ok. 30 min w temp.200 st.         -Po upieczeniu  usunąć delikatnie miąższ /można wykorzystać go  do  przygotowania  pasty  do pieczywa/.
-Pokrojone wcześniej plastry bakłażana osuszyć /jeśli były mocno posolone należy je wypłukać/
 i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju,  powinny przybrać  kolor złoto-brązowy .
-Upieczone plastry odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  

-Makaron ugotować  al dente. 
- Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym  sosem pomidorowym , dodać  usmażone plastry bakłażana,  połowę startego sera, posypać bazylią i  wymieszać.
- Kiedy makaron połączy się z sosem danie jest gotowe.
-Wyłożyć na półmisku połówki pieczonego bakłażana/jeśli ostygł należy go podgrzać/  i napełnić je  makaronem .
-Posypać obficie pokruszonym serem „ricotta salata”.

-Bakłażan nadziewany makaronem można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem owinąć folią aluminiową i wstawić  do nagrzanego piekarnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...