Polubiłam kuchnię włoską za jej niezwykłą prostotę i sposób komponowania dań. A to jest jeden z wielu znanych mi przykładów w jaki sposób można szybko i prosto przygotować
smaczny , zdrowy posiłek.
smaczny , zdrowy posiłek.
Jest to danie mięsne ,którego przygotowanie zajmuję około 20 min.
W czasie, kiedy marynuje się mięso można np. upiec ziemniaczki w plastrach w piekarniku i przygotować ulubioną surówkę.
W czasie, kiedy marynuje się mięso można np. upiec ziemniaczki w plastrach w piekarniku i przygotować ulubioną surówkę.
Najważniejszą jednak rzeczą jest zaopatrzenie się w patelnię do grillowania. Zdecydowanie polecam. Służy ona nie tylko do pieczenia mięsa,ale również kiełbasy,parówek,boczku, no i oczywiście warzyw.
Specjalne rowki sprawiają, że tłuszcz zawarty w naszym mięsie gromadzi się na dnie patelni. Dzisiaj nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tej patelni.
- pierś z kurczaka
- gałązka świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek
- ulubiona przyprawa/ u mnie ziołowa/
- sól
- pieprz
Umytą, osuszoną pierś z kurczaka należy pokroić na cienkie plastry/nie rozbijać/, lub kupić gotowe fileciki. Mięso umieścić w misce, posypać pieprzem, przyprawami, delikatnie skropić oliwą i pozostawić w chłodnym miejscu na ok.15-2o min. Rozgrzać mocno patelnię i smażyć mięso z obu stron przez kilka minut. Mięso powinno być lekko przyrumienione z widocznymi brązowymi prążkami. Kiedy mięso zmieni swój surowy kolor /na biały/jest gotowe. Mięso jest najsmaczniejsze, soczyste i miękkie jeśli nie smaży się zbyt długo.
Jako przystawkę podałam sałatkę z grillowanych warzyw,które przygotowuję dzień wcześniej.Warzywa grillowane- zobacz tutaj - należy pokroić, przyprawić do smaku i polać sosem sałatkowym na bazie oliwy i octu. Doskonałym dodatkiem jest również świeża sałatka. To wartościowe, smaczne i niskokaloryczne danie mięsne można podać na obiad lub
kolację z dodatkiem chrupiącego pieczywa i lampką wytrawnego wina.
O tak, czasem to własnie taka prostota jest najlepsza. :) Prezentuje się bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuń