28.10.2011

Makaron motylki z kalafiorem - Farfalle col cavolfiore - primo piatto veloce


Kolejny przepis na szybkie danie makaronowe to  motylki /lub kokardki/  
z kalafiorem i chrupiącym boczkiem.

Nie ma w tej propozycji może nic nadzwyczajnego: trzy bardzo popularne składniki, kilkanaście minut na przygotowanie. Lubię  to danie  i zachęcam głównie ze względu na  sposób  gotowania kalafiora wraz  z makaronem. Uzyskujemy w ten sposób danie  bardzo aromatyczne ,mocno kalafiorowe, a łatwość z jaką możemy je przygotować jest tym bardziej zachęcająca. We Włoszech kalafior jest warzywem jesiennym i jada się go bardzo dużo szczególnie  o tej porze roku. Najbardziej lubię kalafior posypany świeżym koperkiem, ale ponieważ we Włoszech jest on prawie nieznany użyłam świeże łodyżki i listki  kopru włoskiego/finocchio/, który ma zupełnie inny smak i aromat,choć wydaje się trochę podobny.

Składniki / 4 porcje/

  • 320 g makaronu motylki 
  • 1/2 kalafiora
  • 100 g boczku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyzeczki przyprawy  warzywnej / uniwersalna/
  • ser parmezan starty do posypania
  • świeży koperek
Wykonanie:

-Umyty kalafior podzielić na różyczki.
-W dużym garnku zagotować wodę, dodac przyprawę i  wrzucić warzywo.
 Gotować ok. 5-8 min. 
-Do gotującego się kalafiora wsypać makaron i gotować ok.8-10 .
-Czas gotowania zależy od tego jaki kalafior lubimy.Mój pozostał jędrny i chrupiący ,ale wystarczająco miękki,a makaron jak zwykle al dente.

-Boczek pokroić w kostkę i wraz z oliwą podsmażyć. Chrupiące skwarki przełożyć do miseczki.
-Ugotowany makaron z kalafiorem przecedzić i wsypać na patelnię z tłuszczem. 
-Wymieszać, doprawić do smaku,dodać skwarki, starty ser i przełożyć na talerze.
- Posypać po wierzchu koprem lub zieloną pietruszką.

                                 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

szukaj po składnikach

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...