Kolejny przepis na szybkie danie makaronowe to motylki /lub kokardki/
z kalafiorem i chrupiącym boczkiem.
Nie ma w tej propozycji może nic nadzwyczajnego: trzy bardzo popularne składniki, kilkanaście minut na przygotowanie. Lubię to danie i zachęcam głównie ze względu na sposób gotowania kalafiora wraz z makaronem. Uzyskujemy w ten sposób danie bardzo aromatyczne ,mocno kalafiorowe, a łatwość z jaką możemy je przygotować jest tym bardziej zachęcająca. We Włoszech kalafior jest warzywem jesiennym i jada się go bardzo dużo szczególnie o tej porze roku. Najbardziej lubię kalafior posypany świeżym koperkiem, ale ponieważ we Włoszech jest on prawie nieznany użyłam świeże łodyżki i listki kopru włoskiego/finocchio/, który ma zupełnie inny smak i aromat,choć wydaje się trochę podobny.
- 320 g makaronu motylki
- 1/2 kalafiora
- 100 g boczku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyzeczki przyprawy warzywnej / uniwersalna/
- ser parmezan starty do posypania
- świeży koperek
Wykonanie:
-Umyty kalafior podzielić na różyczki.
-W dużym garnku zagotować wodę, dodac przyprawę i wrzucić warzywo.
Gotować ok. 5-8 min.
-Do gotującego się kalafiora wsypać makaron i gotować ok.8-10 .
-W dużym garnku zagotować wodę, dodac przyprawę i wrzucić warzywo.
Gotować ok. 5-8 min.
-Do gotującego się kalafiora wsypać makaron i gotować ok.8-10 .
-Czas gotowania zależy od tego jaki kalafior lubimy.Mój pozostał jędrny i chrupiący ,ale wystarczająco miękki,a makaron jak zwykle al dente.
-Boczek pokroić w kostkę i wraz z oliwą podsmażyć. Chrupiące skwarki przełożyć do miseczki.
-Ugotowany makaron z kalafiorem przecedzić i wsypać na patelnię z tłuszczem.
-Wymieszać, doprawić do smaku,dodać skwarki, starty ser i przełożyć na talerze.
- Posypać po wierzchu koprem lub zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz