Pachnące, mięciutkie, słodziutkie i jak zawsze niezawodne na każdą okazję mufinki.
Wszyscy je znamy i wszyscy uwielbiamy za prostotę w wykonaniu , nieograniczoną możliwość w komponowaniu smaku i różnorodność dodawanych składników.
Właściwie o tej porze roku do moich mufinków powinnam dodać sezonowe jabłka, czy gruszki,ale mam jeszcze końcówkę dojrzałych soczystych i słodkich brzoskwiń. Tak więc ostatnie tchnienie lata i moje brzoskwinie wędrują do ciasta. Na gruszki i jabłka jeszcze nadejdzie odpowiedni moment.
Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego lub 100g miękkiego masła
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- kilka dojrzałych brzoskwini
-Owoce obrać i pokroić w cząstki.
-Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim.
- Zawartości obu naczyń połączyć ze sobą/mokre składniki wlać do suchych/ i wymieszać krótko łyżką do połączenia się składników /mogą pozostać grudki/.
- Zawartości obu naczyń połączyć ze sobą/mokre składniki wlać do suchych/ i wymieszać krótko łyżką do połączenia się składników /mogą pozostać grudki/.
-Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonych foremek na muffiny, ułożyć na wierzchu ćwiartki owoców .
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 20-25 minut (pod koniec sprawdzić patyczkiem czy są upieczone).
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC przez ok. 20-25 minut (pod koniec sprawdzić patyczkiem czy są upieczone).
oj, takiego muffinka to by się teraz zjadło:)
OdpowiedzUsuń