Oto pomysł na sałatkę, która dla mnie stanowi wartościowe, delikatne i pyszne danie na bazie sezonowych warzyw i owoców. Nazywa się jesienna, ponieważ składa się w większości z produktów typowych dla tej pory roku. Zestaw warzyw to doskonała dawka witamin, a dodatek winogron, orzechów i kasztanów uzupełniają danie w dodatkowe kalorie.
Składniki:/na 4 osoby/
- kilka liści zielonej sałatki /użyłam strzępiastej/
- 1 zielone jabłko/można dodać również czerwone/
- 200 g winogron białych i czarnych
- 1 finocchio/koper włoski/
- kilka orzechów włoskich
- kilka ugotowanych kasztanów /można pominąć/
- 1 mała marchew
- sok z 1 pomarańczy
- świeża skórka pomarańczowa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól /użyłam morskiej czarnej/ do smaku
- pieprz do smaku
Aby przygotować fajną sałatkę nie zawsze należy trzymać się ścisłe przepisu. Można zmieniać dowolnie składniki zastąpić je innymi. Jeśli nie mamy pod ręką kasztanów możemy z nich zrezygnować, finocchio /koper włoski/ można zastąpić innym warzywem / chrupiacym, delikatnym i soczystym.....? /Mogę zapewnić wszystkich, że ta sałatka w takim właśnie zestawie jest wyśmienita!!
Wykonanie:
Umyć dokładnie wszystkie składniki sałatki.
Jabłka pokroić w cieniutkie cząstki, winogrona na połówki /usunąć pestki/.
Finocchio i obraną marchewkę pokroić w cienkie plastry.
W szklanym pojemniczku przygotować sos sałatkowy z soku pomarańczowego i oliwy, odrobiny soli i pieprzu.
Umyć dokładnie sałatę, wysuszyć i i rozłożyć w salaterce.
Dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i polać przygotowaną emulsją.
Do sosu dodałam niewiele soli, więc moją sałatkę dosoliłam delikatnie czarną sola morską.
Do dekoracji i dodatkowego aromatu na wierzch sałatki można zetrzeć świeżą skórkę pomarańczową.
Jabłka pokroić w cieniutkie cząstki, winogrona na połówki /usunąć pestki/.
Finocchio i obraną marchewkę pokroić w cienkie plastry.
W szklanym pojemniczku przygotować sos sałatkowy z soku pomarańczowego i oliwy, odrobiny soli i pieprzu.
Umyć dokładnie sałatę, wysuszyć i i rozłożyć w salaterce.
Dodać pozostałe składniki w dowolnej kolejności i polać przygotowaną emulsją.
Do sosu dodałam niewiele soli, więc moją sałatkę dosoliłam delikatnie czarną sola morską.
Do dekoracji i dodatkowego aromatu na wierzch sałatki można zetrzeć świeżą skórkę pomarańczową.
Dysponując wszystkimi składnikami możemy w ciągu 10 minut przygotować sałatkę, którą podajemy z dodatkiem świeżutkiej, chrupiącej ciabatty .
Szybko, zdrowo, kolorowo!!!
Niezwykle ciekawe połączenie smaków. I te piękne kolory;)
OdpowiedzUsuń