Niezwykle proste ciasto owocowe dla leniuszków i wszystkich tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wile czasu, nie lubią sterty brudnych pojemników i naczyń, a lubią przekąsić coś słodkiego. To ciasto od początku do końca przygotowuje się w jednej misce.
Przeglądając ten przepis nie miałam zbyt wielkiego przekonania, co do sposobu wykonania ciasta. Wydawało mi się zbyt proste . Zrobiłam, ciasto udało się, a nieufność oddaliła się na dobre.
Przepis pochodzi z książki Le ricette di casa Clerici
Składniki:
- 3 gruszki/ plus jedna na wierzch/
- 350 g mąki pszennej
- 250 g cukru/ dałam 150g/
- 3 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g miękkiego masła
- 60 g wiórków kokosowych
- czekoladowe kropelki /w oryginale nie ma/
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotować foremkę /użyłam tortownicy o średnicy ok.23 cm/ i papier do pieczenia.
Wielkość papieru powinna być większa niż rozmiar foremki o kilka centymetrów z każdej strony. Wystarczy go dobrze namoczyć w wodzie , wycisnąć i wyłożyć całą formę /z bokami/. Obrać gruszki i pokroić w średniej wielkości kostkę, wsypać do miski. Do gruszek wbić jajka, dodać cukier i przy pomocy drewnianej łyżki lub rózgi do ubijania wymieszać dokładnie masę. Dodać masło/powinno być bardzo miękkie/, mąkę , proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dosypać kokos i kropelki czekolady. Masa staje się w tym momencie bardzo gęsta, należy ją starannie wymieszać do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy/wierzch obłożyć plasterkami gruszek/ i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok.30-40 min w temp.180 st.
musi cudnie smakować :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmmm, połączenia gruszki z kokosem jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda:) I na pewno niesamowicie smakuje:)
OdpowiedzUsuńa te kropelki to dodały uroku:)
OdpowiedzUsuń